Empirijsko sagorevanje

DEКODIRANJE NAUКE: EMPATIJSКO SAGOREVANJE
PETAК, 14. FEB 2020, 17,55 na RTS2

Кako pomoći, a ne sagoreti?

Super heroji sa lakoćom rešavaju sve probleme! Međutim, postoje i ljudi koji, bez obzira što nisu super heroji, svakodnevno ulaze u borbu sa nečijim problemima, ali i sa sobom, jer nije lako napraviti granicu izmenju profesionalnosti i empatije.
Prepoznavanje emocionalnog stanja druge osobe je složen unutrašnji doživljaj. Zahteva uspostavljanje ravnoteže između misli i emocija. Sklonost empata da budu emocionalni sunđer, koji apsorbuje sav stres ovog sveta, razlikuje ih od nekoga, ko je samo osetljiv na prekomernu senzornu stimulaciju. Zbog toga previše empatične osobe mogu da izgube iz vida svoje interese zarad tuđih. Što za posledicu ima smanjenu sposobnost donošenja odluka vezanih za sopstveni život. Istraživanja pokazuju da empatije mogu imati hiperaktivan neuronski sistem u mozgu, gde se nalaze ćelije odgovorne za saosećanje. Zbog sklonosti empata da doživljavaju bol i radost kod drugih, važno je ovladati veštinom, kako da osećate, ali da se ne prepuštate vrtlogu osećanja.
Vikarijska traumatizacija nastaje akumulacijom traumatskih iskustava korisnika kroz duži vremenski period, a izaziva negativne promene vezane za identitet, pogled na svet, psihološke potrebe, uverenja i pamćenje. Vezana je za profesionalce u pomagačkim profesijama, kao što su socijalni radnici, psihoterapeuti, lekari, vatrogasci i drugi sličnih zanimanja. Bazirana je na nepoželjnim posledicama rada sa ljudima koji pate i može rezultirati profesionalnim izgaranjem.
Prekomerna empatija ne sme ugroziti one kojima je pomoć potrebna kao i nas same, jer se usled empatijske preopterećenosti, može pretvoriti u svoju suprotnost – ravnodušnost, pa i agresivnost, prema onima, kojima je stvarno potrebna razborita empatija i efikasna pomoć. Svi oni koji su navikli da pomažu drugima, znaju koliko je teško izgovoriti to čuveno NE kada ih neko zamoli za pomoć. Međutim, ne smemo ni zaboraviti, da bi smo kvalitetno pomogli drugima, prvenstveno mi moramo biti dobro. Zato kao i za sve u životu, potrebno je napraviti balans i u empatiji.

Urednik emisije: Aleksandra Daničić
Novinar: Dragana Daničić
Snimatelji: Ivan Dimitrijević, Aleksandar Beatović i Dejan Mladenović
Grafički dizajn: Bojana Dević Opačić
Montaža: Vladimir Jović

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *