Endokrinolozi u službi rađanja

Savremeni svet doneo je brojne promene u načinu života i rada žene. Ne samo da se životni i radni vek žena iz godine u godinu produžava već se kontinuirano pomera i vreme rađanja prvog deteta. Tako je u celoj Evropi a ne samo kod nas.

Prema najnovijem izveštaju Evropskog zavoda za statistiku, za samo deset godina, prosek starosti žena za radjanje prvog deteta u Evropskoj uniji je, sa 28.8 godina povećan na 29.3 godine. Dok naši podaci govore da je u Srbiji za isti period, prosek starosti sa 26.3 godine značajno povećan na nešto više od 28 godina.

Povećanjem broja godina, povećava se i rizik od neplodnosti i smanjuje mogućnost začeća. Svaki šesti par u Srbiji ima takav problem. Tu na scenu stupaju savremena dostignuća medicine.

U Srbiji postoje stručnjaci koji su na prvoj liniji fronta kada je borba za potomstvo u pitanju. Jedna od njih je profesor doktor Svetlana Vujović, načelnik Кabineta za reproduktivnu endokrinologiju Кlinike za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma Кliničkog centra Srbije, redovni profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu, član Svetskog borda za menopauzu i Svetskog borda za ginekološku endokrinologiju koja govori za serijal „Nauka u pokretu“ ne samo o tome šta se radi i šta može da se radi u Srbiji, već i kako se na svetskom nivou donose protokoli koji će pomoći parovima koji žele potomstvo da to i ostvare.

Petak, 5. jun, RTS 2

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *