Energija grafa – od hemije do svemirskih brodova

„Energija grafa – od hemije do svemirskih brodova” naslov je predavanja koje će akademik Ivan Gutman održati u četvrtak, 12. marta, u 12 sati, u Svečanoj sali SANU.

Motivisan rezultatima kvantne hemije, profesor Ivan Gutman je 1978. godine smislio koncept energije grafa. Iako ova ideja neko vreme nije imala odziva, posle četvrt veka kolege počinju da shvataju njen smisao i matematičku vrednost. Od tada počinje da se istražuje širom sveta, a danas se svake nedelje objavi po dva rada o energiji grafa. Nedavno je počela da se primenjuje u raznorodnim oblastima poput obrade satelitskih slika, dizajna složenih tehničkih uređaja (uključujući svemirske brodove), prepoznavanja lica, medicine i analize terorističkih mreža.

Akademik Ivan Gutman je profesor emeritus Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Кragujevcu, član Međunarodne akademije matematičke hemije, Akademije nelinearnih nauka u Moskvi i Evropske akademije sa sedištem u Londonu. Objavio je oko 1400 naučnih radova, a predavanja je držao u više od 40 zemalja sveta. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada i priznanja za svoj rad.

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *