Energija kao jedan od najvećih izazova čovečanstva u XXI veku

U utorak, 24. septembra, u 11 sati, u Svečanoj sali SANU biće otvoren novi ciklus predavanja pod nazivom „Energija kao jedan od najvećih izazova čovečanstva u XXI veku”. Tom prilikom, okupljenima će se obratiti akademik Vladimir S. Кostić, predsednik SANU, nakon čega će dopisni član SANU Velimir Radmilović održati uvodno predavanje „Zašto je energija jedan od najvećih izazova čovečanstva u XXI veku?

Obezbeđivanje energije koja je ekonomski prihvatljiva i raspoloživa u dovoljnim količinama, pri čemu manje zagađuje životnu sredinu i manje doprinosi globalnom zagrevanju i nepovoljnim klimatskim promenama, predstavlja jedan od najvećih izazova čovečanstva u XXI veku. Shvatajući važnost ove teme, SANU nastavlja da se bavi proučavanjem različitih aspekata u vezi sa energijom, kroz aktivnosti Odbora za životnu sredinu (koji je 2012. organizovao simpozijum „Energetika i životna sredina”) i Odbora za energetiku SANU (koji je u novembru 2018. organizovao simpozijum „Energetika i klimatske promene”), te kroz istraživačke aktivnosti u odeljenjima SANU.

Tokom naredna četiri meseca (utorkom u 11 sati) naši vodeći stručnjaci iz oblasti energetike govoriće o temama kao što su: solarna energija, elektronska energetika, rezerve fosilnih goriva, obnovljivi i neobnovljivi izvori energije i njihov uticaj na klimatske promene, mini-hidroelektrane, nuklearna energija i sl. Cilj ovog ciklusa jeste skretanje pažnje javnosti na ozbiljnost problema, kako na globalnom tako i na domaćem planu.

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *