Entoni Perkins – Više od Psiha

Entoni Perkins, opisivan kao naslednik Džejmsa Dina, dugo je patio u razornoj senci svog najpoznatijeg lika, Normana Bejtsa – neurotičnog serijskog ubice iz remek-dela Alfreda Hičkoka – Psiho. Oštro naglašen utisak idealnog zeta koji je stvorio svojim prvim filmovima nije to mogao da preživi.

Na sreću, glumac može zahvatiti širok raspon likova i u bioskopu i pozorištu, pa čak i postati pevač. Perkins ume da glumi mačo šerifa, kao i osetljivog intelektualca i oslanja se na mračnu stranu svog privatnog života gradeći likove složene koliko i fascinantne. Nakon što je neko vreme skrivao svoju homoseksualnost u puritanskoj Americi, na nekoliko godina nalazi utočište u Parizu. U Francuskoj može da živi slobodnije dok nastavlja da snima filmove i muziku. Ulogu za ulogom on se uklapa u impresivan niz zvezda, sarađujući s najvećim autorima svog doba.
Na kraju se ženi mladom fotografkinjom Beri Berenson s kojom će odgojiti dva sina. Kad mu je karijera zapela, Perkinsa je spasio povratak njegovih najzloglasnijih likova. Pristaje da glumi u filmu Psiho II – 22 godine nakon prvog filma, pa čak i da režira Psiho III.
Umro je od AIDS-a 1992. godine, ostavivši iza sebe impresivan opus, cenjen u Evropi, ali nikad nagrađen u SAD. Njegovi sinovi, redatelj Oz Perkins i pevač Elvis Perkins, pronose dalje umetničku baklju u porodici. Ovaj film podseća nas na njegov neverojatan život i karijeru uz brojne isečke iz filmova, pesama i retkih arhiva u kojima Perkins govori na besprekornom francuskom te uz svedočanstva i sećanja prijatelja, kolega i novinara koji su s njim radili.

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *