
Enzim peroksidaza rena je jedan od najvažnijih enzima u medicinskoj dijagnostici i koristi se za otkrivanje
prisustva antitela i drugih proteina, na primer u testovima Eliza i Vestern blot.
Peroksidaza rena se dobija iz korena rena što ima velike nedostatke. Poljoprivredni prinos nije uvek isti, a
korenje ne proizvodi samo jednu verziju enzima, već čitavu porodicu sličnih enzima u različitim količinama.
Naučnici Tehničkog univerziteta (TU) u Beču su uspeli da razviju pouzdanu, preciznu metodu sinteze enzima
u laboratoriji. Proizvodnja peroksidaze rena je moguća uz pomoć bakterije ešerihije koli.
U procesu se proizvodi samo jedan vrlo specifičan enzim, a može se primeniti u industrijskoj proizvodnji. Dva
patenta su već registrovana, a TU u Beču traži partnere iz industrije. „Trenutno imamo uska grla u
snabdevanju ovim enzimom širom sveta što ima veze i sa klimatskim promenama i lošim žetvama. Pored
toga biljka u različitim uslovima menja sastav proizvedenih enzima, a ne može se predvideti na koji način“,
objašnjava prof. Oliver Špadijut sa TU. „Istovremeno globalna potražnja raste. Procenjuje se da će trgovina
peroksidazom rena u narednih nekoliko godina dostići 90 miliona evra godišnje“, dodaje Špadijut.
© TU Wien