Epistolarno svedočanstvo Miloša S. Milojevića O prvom srpsko – turskom ratu 1876 – 1877

12. novembra, u 18 sati, Centar slovenskih kultura (Narodna bilioteka Srbije),  predstavljanje knjige Epistolarno svedočanstvo Miloša S. Milojevića O prvom srpsko - turskom ratu 1876 - 1877. koje je priredio Nebojša Cvejić, a u izdanju Međuopštinskog istorijskog arhiva iz Šapca i Udruženja Miloš Milojević iz Crne Bare.

Miloš S. Milojević (184 - 1897) specifična je pojava u istoriji Srbije i srpskog naroda. Tokom svog nedugog života bavio se istorijskom naukom i prosvetnim radom, sakupljanjem narodnih pesama i običaja, a snažno širio i nacionalnu propagandu. Na čelu formacije koju je sakupio i organizovao, aktivno je učestvovao u ratovanju sa Turcima. Nosilac je velikog broja odlikovanja, poput TAkovskog krsta, medalja za hrabrost, ordena Svetog Save, itd. Bio je Redovni član Srpskog učenog društva i počasni član Srpske kraljevske akademije. Dug vremenski period bio je skrajnut i skoro zaboravljen, čemu je doprineo i njegov romantičarski pogled na nacionalnu istoriju, da bi interesovanje za njegov rad i njegova dela nanovo zaživelo tokom poslednje dve i po decenije.
U okviru Odeljenja posebnih fondova (preciznije, u Fondu mlađih književnih rukopisa i arhivalija) Narodne biblioteke Srbije, pohranjena je arhiva Miloša S. Milojevića (R 413 / XI) iz koje i potiču dokumenti ovde priređeni i publikovani.
Priređenadokumenta predstavljaju istorijski izvor prvog reda, s obzirom na to da daju neposredan uvid u aktivnosti na delu fronta koje pokrivaju MIlojevićevi dobrovoljci, uvid u organizaciju jedinica, kao i Milojevićevo delovanje u oslobodilačkoj akciji.
Sama publikacija je početak objavljivanja građe usko vezane za život, rad i delo Miloša S. Milojevića, do sada nedostupne široj javnosti, a koja će dati novi impuls kritičkom proučavanju Milojevićevog delovanja na različitim poljima njegovog angažovanja.

(Iz Predgovora Nebojše Cvejića)

U razgovoru o knjizi učestvuju:
Nebojša Cvejić, istoričar, priređivač
Dr Radomir J. Popović, istoričar, recenzent

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *