Eutanazija – Ubistvo iz milosrđa

Bilo da se definiše kao praksa izazivanja nečije smrti na po tu osobu što ugodniji ili bezbolniji način, bilo kao lako i blago umiranje, gašenje života bez samrtnih bolova, ublažavanje smrti tako što se osobi daju narkotička sredstva kako bi lekar ublažio umiranje a ne da bi ga ubrzao, ili na neki drugi način, eutanazija je jedna od najkontraverznijih tema današnjice.

Iako je nisu nazivali tako, smrt, koja je preteča onoj koju danas nazivamo eutanazijiom, poznavale su još najstarije ljudske zajednice koje su, vođene imperativom opstanka, takve pojedince usmrćivale. Prve brane ubistvu iz milosrđa postavilo je hrišćanstvo, a debata o njenoj opravdanosti i dopustivosti traje više od pet decenija, ali konsenzus o tom pitanju nije još postignut. Uprkos mnogobrojnim protivnicima legalizacije eutanazije danas, koji pored pozivanja na Hipokratovu zakletvu ukazuju i na moguće zloupotrebe i greške, kao i na mogućnost da se, imajući u vidu napredak medicine, pronađe lek i za najteže bolesti, lišenje života iz milorsđa i pomoć pri samoubistvu, neke zemlje su već legalizovale.

Na tribini "Eutanazija - Ubistvo iz milosrđa: medicinski, pravni i etički aspekti" učestvuju: Prof. dr Jovan Babić (Filozofki fakultet), prof. dr Slobodan Savić (Medicinski fakultet), prof. dr Violeta Beširević (Pravni fakultet) i Isidora Juriša (Spec. dr. med.)

Sreda, 8. maj, u 19,30, Velika sala Doma kulture Studentski grad

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *