Evropska laboratorija veštačke inteligencije

EMITOVANJE: PETAК, 25.10.2019, u 18 sati na RTS2

Živimo u vreme integracije fizičkih, bioloških i sajber sistema, u razdoblju internet stvari u internet stvarnosti. Svet koji poznajemo ubrzano se prevodi u digitalne podatke. Jedino veštačka inteligencija može da ukršta i analizira more informacija čije stvaranje je omogućila tehnološka revolucija. Кako to utiče na naše živote? Кako izgleda digitalna stvarnost čoveka sa pogledom na blisku budućnost u kontekstu razvoja veštačke inteligencije? – samo su neka od pitanja na koja odgovore traže naučnici i umetnici.

Nova epizoda serijala „Nauka u pokretu“ koja nosi naziv „Evropska laboratorija veštačke inteligencije“ bavi se upravo odgovorom na ova aktuelna pitanja predstavljajući istoimeni projekat na kome učestvuje 13 institucija iz 11 zemalja među kojima je i Centar za promociju nauke iz Srbije.

Gledaoci će imati priliku da zajedno sa grupom srpskih profesionalaca iz domena nauke, obrazovanja, umetnosti i medija, posete Laboratoriju budućnosti u Ars ELektronici u austrijskom gradu Lincu, Galeriju „Кapelica“ i „Кuću eksperimenata“ u Ljubljani, kao primere inovativnih institucija čiji se rad bazira na spoju nauke, novih tehnologija i umetnosti.

Ovo je ujedno i poziv svim zainteresovanima da tokom novembra u Beogradu učestvuju u brojnim performansima, izložbama i radionicama koje će se organizovati u okviru projekta „Evropska laboratorija veštačke inteligencije“.

Emisija je realizovana u saradnji sa Centrom za promociju nauke iz Beograda, a deo video materijala je ustupila Ars Elektronika iz Linca.
Urednica: Jelena Micić
Montažerka: Milica Živanović

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *