Evropska nedelja mobilnosti

Povodom „Evropske nedelje mobilnosti“ bečka Agencija za mobilnost ispituje koliko njeni građani imaju prostora za pešačenje, vožnju bicikla i automobila. 

Iako ulični prostor, a naročito prostor za parkiranje, zauzima velike gradske površine, Beč se zalaže za ekološku mobilnost i prilagođavanje javnog prostora potrebama građana. U okviru „Evropske nedelje mobilnosti“ koja traje od 16. do 22. septembra 2020. godine bečka Agencija za mobilnost je objavila podatak da gotovo tri četvrtine puteva u Beču mogu da se pređu peške, biciklom ili javnim gradskim prevozom dok samo 26 odsto ulica može da se pređe automobilom. 

Ipak, putnička vozila u Beču prednjače. Bilo da su kola parkirana ili u pokretu, ona zauzimaju čak 67, a bicikli samo 1 odsto ulične površine. Jedan od ciljeva bečke strategije glasi: pravilna preraspodela u korišćenju saobraćajnica, a grad ima nameru da do 2025. godine smanji udeo automobila u saobraćaju sa 26 na 20 odsto. Ostala sredstva kretanja do tada će biti zastupljena sa ukupno 80 odsto. 

Bečka Agencija za mobilnost se aktivno bavi podizanjem svesti o nužnosti kretanja, korišćenju alternativnih prevoznih sredstava ne samo iz ekonomskih i društvenih, već i iz klimatskih razloga. Beč je jedan od retkih milionskih gradova koji se ubraja u najbolje gradove za bicikliste na svetu.

 

Foto:  © Mobilitätsagentur Wien

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *