Evropska prljava berba

Evropska unija milijunima eura subvencioniše poljoprivredna dobra koja krše socijalne standarde. To su rezultati istraživanja Bavarskog radija. Prema njima, proizvođači voća i povrća u Španiji i Italiji dobijaju subvencije iako ne poštuju propise o platama i zaštiti na radu. Autori ovog dokumentarnog filma bili su na licu mesta.

Prema podacima do kojih je istraživanjem došla redakcija Bavarskog radija, samo jedan proizvođač povrća u španskoj pokrajini Almerija tokom protekle tri godine dobio je 3,4 miliona evra subvencija, i to uprkos kršenju propisa o platama i radu. Pomagači u berbi žale se na niske plate i primenu otrovnih sredstava za prskanje bez korišćenja zaštitne odeće. U Španiji su pak zakonom propisana zaštitna odela za celo telo i specijalna obuka. Regionalni sindikat primio je brojne pritužbe. Španski proizvođači povrća snabdevaju i nemačke supermarkete i diskonte. Pretraživanje nacionalnih baza podataka pokazuje da i druge firme iz Španije koje se ne pridržavaju radnih propisa primaju milionske subvencije. Reč je o dampingu plata, kršenjima zakona o zaštiti na radu i prevarama s doprinosima za socijalno osiguranje.

Desetine hiljada migranata i izbeglica traže posao u poljoprivredi u Španiji i Italiji. Zbog takvog velikog broja raste pritisak konkurencije pa mnogi poljoprivrednici i vlasnici dobara iskorišćavaju nevolju onih koji traže posao. U Almeríji mnogi pomagači u berbi zarađuju samo 25 evra na dan, iako je kolektivnim ugovorom propisana minimalna nadnica od 47 eura. Situacija je slična i kod velikih italijanskih uzgajivača u Kalabriji i na Siciliji. Sindikati i izbegličke organizacije govore o „modernom ropstvu“.

Sreda, 16. decembar, HRT 1 u 21,15

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *