Facebook pravi svoj novac

New York Times je najavio da „Facebook“ stvara sopstvenu kriptovalutu. Za sada je planirano da se ona koristi u aplikaciji WhatsApp, u cilju olakšanja transakcija između korisnika.

Razvijanje kriptovalute nametnulo se kao potreba, nakon što su konkurentski servisi za prenos poruka, kao što su Telegram ili Signal, počeli sve više da ugrožavaju primat koji je „WhatsApp“ držao u ovoj kategoriji, pa je tako, recimo, „Telegram“ uložio čak 1,7 milijardi dolara u razvoj svoje kriptovalute.

Aplikacije Messenger, „WhatsApp“ i Instagram, koje poseduje „Facebook“, okupljaju čak 2,7 milijardi korisnika. Ako se Mark Zukerberg odluči da potkrepi vrednost svog digitalnog novca vezama s inostranim valutama, onda bi se potencijalno moglo pričati i o nastanku najveće centralne banka na svetu – jer to i rade centralne banke – štampaju novac poduprt ekonomijom svoje zemlje i deviznim rezervama.

A, kada zaživi „Fejsbuk-novac“, e-trgovina bi mogla da dostigne potpuno novi nivo. Oni koji posluju na ovaj način, moći će da prodaju svoje proizvode direktno putem aplikacija, bez posredovanja „treće strane“. Čak više neće biti potrebno ni da se upisuju podaci u vezi s kreditnim karticama ili PayPal računima. Proces će, otprilike, biti na nivou – „Vidim, lajkujem, kliknem da kupim, potvrdim“, a „Fejsbuk-novac“ slije se iz mog virtualnog novčanika direktno u prodavčev. I tu neće biti nikakvih „dodatnih troškova za transakcije“, čuvene „fee“ stavki. Društvene mreže, aplikacije za razmenu poruka i e-trgovina postaće zaista integrisane. A, postojeće platforme koje koriste tradicionalne načine plaćanja moraće da se prilagode ukoliko žele da opstanu…

Zanimljivo vreme nas očekuje, zar ne?

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *