Filmovi na RTS-u, u periodu 2-8 maj

Subota, 02. maj, RTS 2, 16.45h

Božji oklop (Armour of God, 1986)

Božji oklop je jedan od najvećih komercijalnih uspeha Džekija Čena u zlatnom dobu njegove karijere u osamdesetima. Nastao je u hongkonško-jugoslovenskoj produkciji, a dobar dio filma snimljen je na hrvatskim i slovenačkim lokacijama...

Džeki tumači ulogu bivšeg popularnog pevača koji je postao plaćenik. Njegovu nekadašnju devojku Loralej kidnapovao je zli kult koji želi da se dokopa tzv. Božjeg oklopa. Božji oklop se sastoji od pet delova, od kojih su dva u vlasništvu kulta, a preostala tri dela poseduje bogati kolekcionar Banon. Džeki je primoran da zamoli Banona da mu da njegova tri dela tako što mu obećava da će doneti i preostala dva.

Džeki Čen se tokom snimanja ovog filma ozbiljno povredio, ali srećom se brzo oporavio i snimanje se nastavilo kako je i planirano…

Uloge: Džeki Čen, Alan Tam, Rozamund Kvan, Božidar Smiljanić...
Režija: Džeki Čen, Erik Cang...

Subota, 02. maj, RTS 2, 17.15h

Božji oklop 2 (Armour of God II: Operation Condor, 1991)

Agent Džeki je na novom zadatku: kreće u potragu za blagom nacista, skrivenim u Sahari. Sa istom idejom, na isto mesto, kreću i tri opasne lepotice, svaka za sebe, ali povezane na neki način. Borba i inteligencija odlučiće ko će prvi stići na cilj, a sve to je začinjeno specifičnim humorom majstora borbe Džekija Čena…

Uloge: Džeki Čen, Karol Čeng, Eva Kobo de Garsija...
Režija: Džeki Čen

Subota, 02. maj, RTS 2, 18.45h
Poštena igra (Fair Game, 2010)

Film govori o nameštenim dokazima kojima je opravdana invazija Iraka. Operativka CIA Valeri Plejm saznaje da je njen identitet razotkrila Bela kuća, navodno da bi bio diskreditovan njen muž koji je 2003. godine u "Njujork tajmsu" objavio kako je Bušova administracija manipulisala dokazima o oružju za masovno uništenje, zbog čega je pokrenuta invazija na Irak. Film je zasnovan na memoarima Valeri Plejm i njenog muža Džozefa Vilsona.
U režiji Daga Limana, glavne uloge tumače Naomi Vots i Šon Pen.

Subota, 02. maj, RTS 1, 20.30h
Opravdana sumnja (Reasonable Doubt, 2014)

Državni tužilac Mič Brokton slučajno kolima udara čoveka, ubija ga i beži sa lica mesta. Za ubistvo biva optužen Klinton Dejvis, koga policija zatiče pored tela nesrećne žrtve. Kada slučaj zapadne baš njemu, Brokton zna da je Dejvis nevin i odbacuje optužbe. Međutim, ubrzo Broktonov savršeni život počinje da se raspada nakon što shvata da čovek kog je oslobodio krije mračnu tajnu koja će ga uništiti…

Uloge: Dominik Kuper, Semjuel L. Džekson, Glorija Ruben...
Režija: Piter Hovit

Subota, 02. maj, RTS 1, 23.10h
Boljšoj (Bolshoy, 2017)

Julia je neverovatno talentovana i može postati vrlo uspešna balerina. Ali da bi to postigla mora odustati od svega: interesa porodice, njene prve ljubavi, prijateljstva. Naša junakinja će se suočiti sa vrlo složenim izborom između njenog životnog sna i stvarnog života. Ovaj film nam govori o usponu jedne mlade devojke iz provincije na pozornici pozorišta Boljšoj.
Uloge: Alisa Frejndlik, Valentina Teličkina, Aleksandr Domogarov…
Režija: Valerij Todorovski

Nedelja, 03. maj, RTS 2, 16.15h

Čovek iz hrastove šume (1964)

Nekada sluga, usamljeni čobanin u planini, u doba okupacije siledžija i ubica - Maksim, u ime mutnih političkih koncepcija, teroriše nekoliko sela, u zabačenom planinskom kraju. Maksim se zaljubljuje u ženu koja je pod maskom preprodavačice na crno u stvari još jedan izdanak partizanskog korpusa u gradu. Maksim umisli da žena želi zlato, zbog čega još više počinje ubijati kako bi došao do novca i uskoro postaje meta i partizana i četnika. I jedni i drugi ga žele ubiti. I za jedne i za druge on je ozloglašeni negativac kojeg se žele rešiti, tako da u ovom filmu imamo samo jednog negativca. Četnici i partizani tako dobijaju još jednog zajedničkog neprijatelja. Pored Nemaca najopasniji element je Maksim.

Uloge: Mija Aleksić, Predrag Ćeramilac, Ksenija Conić, Tamara Miletić...
Režija: Miodrag Popović

Nedelja, 03. maj, RTS 1, 16.45h

Snažnije momci (...Più forte ragazzi!, 1972)

Plata i Salud su piloti koji lete avionima za prenos novca i na jednom takvu letu rešavaju da lažiraju avionsku nesreću, kako bi Saludov brat pokupio novac. Leteći preko Anda, dva pilota se zaista sruše u sred džungle. U malom selu susreću se s Matom, starcem koji vodi Saluda da vidi planinu. Tamo, Salud i Plata pronalaze rudarsku operaciju koju vodi beskrupulozni gospodin Irs, diktirajući cenu na crnom tržištu i koristeći siledžije kako bi izbegli konkurente i držali svoje radnike kao robove.
Plata i Salud odlučuju da se suprotstave Irsu, koristeći avione za isporuku svoje robe i nudeći starijima da ih prevezu na mnogo bolje mesto. Želeći da Mata odvedu u Salvador, gde bi živio u modernom gradu, Plata i Salud uzimaju starca i njegovog psa zajedno sa njima, ali tokom leta on nažalost umire.. Plata pronalazi veliki smaragd vezan za vrpcu koju je oko vrata nosio Mato.

U Salvadoru, dvojica nespretnih lopova pokušavaju da unovče smaragd, ali završavaju u zatvoru. Posle uspešnog bekstva, jasno je da moraju da se suprotstave Irsu i pokušaju da ga pobede...
Uloge: Terens Hil, Bad Spenser, Rejnhard Koldehof, Karlos Munjoz...
Režija: Đuzepe Kolici

Nedelja, 03. maj, RTS 2, 17.50h

Dve noći u jednom danu (1963)
Slušajući priču partizana Jovana, koji mu je upućen na streljanje jer nije izvršio povereni zadatak, komandant Pavle priseća se svoje ljubavi prema bolničarki Jeleni, svoje veze koja se zbog ratnih događaja tragično završila. Žena zbog koje Jovan nije izvršio zadatak zvala se takođe Jelena i shvatajući da rat nema pravo da uništi ljubav, Pavle pušta Jovana da ode.
Uloge: Boris Tešlja, Špela Rozin, Jelena Žigon, Jovan Janićijević Burduš...
Režija: Radenko Ostojić

Nedelja, 03. maj, RTS 2, 19.30h

Devojka (1965)

Priča o ratu i o ljubavi vojnika i devojke koja je partizanka. Kroz priču devojke, vojnika, fotografa i nemačkog oficira daje se subjektivni doživljaj ratnih zbivanja. I pored tragičnog završetka, trijumfuje neuništiva ljubav devojke.

Uloge: Milena Dravić, Ljubiša Samardžić, Rade Marković, Mija Aleksić, Bekim Fehmiju...
Režija: Mladomir Puriša Đorđević

Nedelja, 03. maj, RTS 2, 20.55h

Povratak (1966)

Povratak je jugoslovenski crno-beli igrani film snimljen 1966. godine u režiji Živojina Pavlovića, a po scenariju Branimira Torija Jankovića. Zbog radnje smeštene u milje društvenih marginalaca i izrazitog pesimizma se često navodi kao jedno od tipičnih ostvarenja pokreta kasnije poznatog kao crni talas.

Bivši kriminalac pokušava da se posle izdržane kazne, prilagodi novoj sredini. Dolazi do sukoba sa nekadašnjim drugovima koji žele da ga upletu u nove kriminalne poduhvate ali i razumevanje devojke sa kojom želi da otpočne novi i pošteniji život. I na kraju njegova smrt kao rezultat nesporazuma, nesrećnih okolnosti i loše sudbine.

Uloge: Velimir Bata Živojinović, Predrag Milinković, Petar Lupa, Zoran Filipović...
Režija: Živojin Pavlović

Ponedeljak, 04. maj, RTS 1, 13.30h

Nešto između (1982)

Amerikanka dolazi u Beograd kako bi posetila svog starog prijatelja. Međutim, u Beogradu, na egzotičnoj granici između istoka i zapada, ona postaje deo ljubavnog trougla.

Uloge: Karis Korfman, Predrag Miki Manojlović, Dragan Nikolić...
Režija: Srđan Karanović

Ponedeljak, 04. maj, RTS 2, 20.00h

Bojs (Beuys, 2017)

Bojs, muškarac sa šeširom, nešto filca i ‘Fetteckeom’. Trideset godina nakon svoje smrti, još uvek se smatra vizionarom, daleko ispred svog vremena. Bojs boksuje, debatuje, drži predavanja i objašnjava sliku mrtvom zecu. Pita, uz širok osmeh: ‘Da li želite revoluciju bez smeha?’ Kroz dopadljiv kolaž brojnih, ranije nekorišćenih vizuelnih i audio materijala, režiser Andreas Veiel i njegov tim stvorili su jedinstvenu hroniku: ’Bojs’ nije portret u uobičajenom smislu, već intiman pogled na ljudsko biće, njegovu umetnost i njegov svet ideja.

Režija: Andres Veiel

Ponedeljak, 04. maj, RTS 2, 23.00h

Ne žalim svoju mladost (Waga seishun ni kuinashi, 1946)
Radnja filma je smeštena u Japan ‘30-ih godina i inspirisana je stvarnim događajima kao što je Takigava incident, odnosno stvarnim ličnostima kao Hocumi Ozaki. Glavna protagonistkinja je ćerka levičarskog profesora za čiju naklonost se bore dva njegova studenta - jedan režimski orijentisan, a drugi spreman da se bori protiv militarističke vlade čak i po cenu svoga života.

Uloge: Secuko Hara, Susumu Fudžita, Denjiro Okoči…
Režija: Akira Kurosava

Nedelja, 03. maj, RTS 2, 00.50h

Mobilni telefon (Cell, 2016)
Film „Mobilni telefon“ prati Kleja Ridela, umetnika iz Mejna koji se sprema da proslavi sklapanje ugovora sa izdavačkom kućom. Na njegovu sreću, supruga i sin ostaju u porodičnoj kući u drugom gradu. Na putu ka izdavačkoj kući neko ili nešto preko globalne mreže pokreće tajanstveni signal nazvan „puls“. U jednom danu preko mobilne mreže neobjašnjivi virus učiniće sve one koji se posluže telefonom ludim – ili će ih naterati da se ubiju. Samo onaj mali procenat populacije koji ne poseduje mobilni telefon, ili je imao sreće da im se upravo ispraznila baterija, preživeće kataklizmu globalnih razmera.
Uloge: Džon Kjuzak, Izabel Ferman, Semjuel L. Džekson, Oven Tig…
Režija: Tod Vilijams

Ponedeljak, 04. maj, RTS 1, 22.00h

Skrovište (Stash House, 2012)
Dejv Naš kupuje svojoj supruzi Emi prelepu kuću za rođendan. Mirna, zaštićena ogradom i okružena ljubaznim komšijama, sve se čini predobro da bi bila istinito... Međutim sve i nije baš tako…
Dejv i Ema ubrzo će da otkriju da se u njihovim zidovima nalazi heroin. Pre nego što uspeju da pobegnu, zarobljava ih banda nasilnika iz narkokartela koju predvodi nemilosrdni Endi Spektor. Zarobljeni u vlastitoj kući, Dejv i Ema trpe neprestane napade od nasilnika koji žele da iznesu heroin iz svog skloništa. Dok se smrt nevinih namernika gomila i oni su sve bliže da izgube jedno drugo, Dejv odlučuje da je vreme da preduzme nešto...
Uloge: Dolf Lundgren, Šon Faris, Brijana Evigan…
Režija: Eduardo Rodrigez

Utorak, 05. maj, RTS 1, 13.30h

Bokseri idu u raj (1967)

Tragikomična priča o bivšem bokserskom šampionu, nepobeđenom u ringu, ali pobeđenog alkoholom.
Uloge: Mija Aleksić, Ljubiša Samardžić, Ružica Sokić, Pavle Vuisić...
Režija: Branko Ćelović

Sreda, 06. maj, RTS 1, 13.30h

Partizani (1974)

Radnja se događa s početka rata, 1941, partizani Marko i Brka vode svoj odred iz bitke u bitku, napadajući nemačke transporte, oslobađajući zatočene Jevreje, napadajući i sabotirajući fabrike. Marko se zaljubljuje u jevrejku Anu u koju je zaljubljen i nemački kapetan Kurt Keler koji na sve načine pokušava da nađe nju, i konvoj Jevreja koji su mu partizani „oteli“. Radnja filma kulminira Brkinim ubistvom od strane četnika, i borbom na kraju, gde Nemci, odlučni da dokrajče partizane, kreću na njih sa konvojem tenkova. Ranjenici bivaju prebačeni u Bosnu iz Srbije, a Marko i ostali partizani koji su im čuvali odstupnicu ginu herojskom smrću pred nemačkom armijom.

Uloge: Rod Tejlor, Adam Vest, Velimir Bata Živojinović, Peter Karsten...
Režija: Stole Janković

Sreda, 06. maj, RTS 2, 20.00h

Zvučni talasi (Making Waves: The Art of Cinematic Sound, 2019)
Film otkriva skrivenu snagu zvuka u kinematografiji, upoznaje nas sa neopevanim herojima koji je stvaraju i sadrži uvide legendarnih reditelja sa kojima sarađuju. Prikazane su priče o rediteljima kao što su Džordž Lukas, Stiven Spilberg, Dejvid Linč, Barbara Strajsend, Ang Li, Sofija Кopola, i uspesima koje su nizali radeći sa pionirima zvučnog dizajna - Valterom Marčom, Benom Burtom i Garijem Ridstromom - i mnogim drugim autorima koji su ih sledili.
Režija: Midž Kostin

Sreda, 06. maj, RTS 1, 21.00h

Hajde da se volimo 2 (1989)

Poznata pevačica Lepa Brena i njen ansambl „Slatki greh” nalaze se na radnom odmoru na jednom jadranskom ostrvu, na kome se priprema takmičenje vatrogasaca-amatera. Zabunom, u štampi izađe konkurs u kome ansambl traži specijalnog gosta i da će se audicija održati na ostrvu. Lepa Brena i članovi njenog orkestra su na muci zbog ove audicije: vatrogasci (iz „Audicije”) izvode svoje vežbe i, naravno, zapale ostrvo. Za sve to vreme profesori (iz komedije „Šovinistička farsa”) raspravljaju srpsko-hrvatsko pitanje…

Uloge: Lepa Brena, Dragomir Bojanić Gidra, Saša Petrović, Velimir Bata Živojinović...
Režija: Stanko Crnobrnja

Sreda, 06. maj, RTS 2, 22.00h

 Ismail (Ismael, 2013)
Priča prati desetogodišnjeg meleza Ismaila koji je je pobegao od kuće u želji da pronađe oca Feliksa kog nikad nije upoznao. Jedini trag koji ima je povratna adresa sa pisma koje je poslato njegovoj majci. Po dolasku u Barselonu uspeva da pronađe zgradu ali umesto da u stanu nađe oca, nalazi Noru, Feliksovu majku, a njegovu baku, za koju nije znao. Feliks je sve vreme krio od Nore da Ismail postoji ali suočen sa majčinim pitanjima, nije porekao očinstvo. Nora tada odlučuje da ih spoji. Ismailova rešenost da upozna biološkog oca, primoraće sve ostale članove porodice da se suoče sa prošlošću.
Uloge: Mario Kasas, Belen Reuda, Serhi Lopez…
Režija: Marselo Pinjejro

Četvrtak, 07. maj, RTS 1, 13.30h

Zvezde su oči ratnika (1972)
Deca iz jednog srpskog sela su za vreme Drugog svetskog rata htela da postanu zvezde, prema verovanju starih ratnika kad ratnik pogine, rodi se zvezda, kad pogine četa sazvežđe! Seljaci se kolebaju da davanjem potpisa spasu učitelja od streljanja. Potpise za svog učitelja stavljaju đaci. Nemci dolaze po potpisnike, a stari ratnici izvrše zamenu i umesto dece oni odlaze u smrt.
Uloge: Adem Čejvan, Mira Stupica, Velimir Bata Živojinović, Dragomir Felba...
Režija: Branimir Tori Janković

Četvrtak, 07. maj, RTS 2, 20.00h

Ples Hota (Jota de Saura, 2016)

Karlos Saura još jednom je stao iza kamere da bi nam dočarao svet španske muzike – ovog puta o tradicionalnom žanru i plesu hoti. Film predstavlja putovanje kroz ovu umetnost, od korena i osnova, pa sve do pogleda u budućnost čarobne muzike. Krajolici i toplo svetlo podupiru priču koja želi da ostane jedinstven, vitalan istorijski dokument za buduće generacije, koji će služiti kao uspomena i podsetnik svima onima koji vole muziku.

Režija: Karlos Saura

Četvrtak, 07. maj, RTS 2, 22.00h

Sparingovanje (Sparring, 2017)
Stiv Landri, ostareli bokser koji ima više izgubljenih mečeva nego pobeda, prihvata da postane sparing partner za šampiona u usponu u poslednjem pokušaju da ostane uticajan…
Uloge: Metju Kasovic, Olivija Merilahti, Sulejman M’Baje…
Režija: Semjuel Džoj

Petak, 08. maj, RTS 1, 13.30h

Aleksa Dundić (1958)

Aleksa Dundić je jugoslovenski-sovjetski film iz 1958. godine u režiji Leonida Lukova o Aleksi Dundiću, heroju iz doba Ruskog građanskog rata.
Februarska revolucija potresa Rusku Imperiju i Srpski dobrovoljački korpus. Vojnici počinju da dezertiraju iz korpusa i pridružuju se jedinicama Crvene garde. Jedan od njih je i Aleksa Dundić, dobrovoljac i poručnik Srpskog dobrovoljačkog korpusa, koji odbija da služi vladu Aleksandra Kerenskog. Njegov odred. Zajedno sa svojim odredom se proslavlja u Buđonijevoj konjici u borbama protiv Belih, na čiju stranu je prešao Pavle Hodžić, njegov bivši saborac iz SDK.

Film je snimljen u sovjetsko-jugoslovenskoj koprodukciji u godinama nakon Staljinove smrti i otopljavanja odnosa između dve zemlje. U snimanju filma su učestvovale jedinice Jugoslovenske narodne armije i Sovjetske armije.

Uloge: Branko Pleša, Tatjana Piljeckaja, Stole Aranđelović, Ljuba Tadić, Milan Puzić...

Petak, 08. maj, RTS 2, 20.00h

Pavaroti (Pavarotti, 2019)
Dobitnik nagrade Oskar, reditelj Ron Hauard ponovo osvaja publiku jedinstvenom pričom o čuvenom Glasu...Čoveku...Legendi. Lučano Pavaroti dao je svoj život muzici i svoj glas celom svetu. Ovaj dokumentarni film sadrži istorijske koncerte i intimne intervje uključujući nikada do sada viđene snimke i vrhunsku Dolbi Atmos tehnologiju.
Režija: Ron Hauvard

Petak, 08. maj, RTS 2, 22.00h

Prva lepa stvar (La prima cosa bella, 2010)
Mizantropni profesor vraća se u svoj rodni grad kako bi pomogao bolesnoj majci koja umire…
Uloge: Mikaela Ramacoti, Valerio Mastandrea, Stefanija Sandreli…
Režija: Paolo Virci

Režija: Leonid Lukov

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *