Filozofija… i Кarl Jaspers

Serijal Filozofija i… u novoj emisiji govori o jednom od najvećih predstavnika egzistencijalističke filozofije , nemačkom filozofu Кarlu Jaspersu.

Ovaj filozof svoju filozofsku misao gradio je iz psihijatrije i psihologije. Ostavio je značajan uticaj i na teologiju. Njagove misli, analize, knjige, naučni spisi opisali su početkom prošlog veka sudbinu modernog čoveka.

Suštinu našeg postojanja prema Jaspersu čine osćaji nesigurnosti i konačnosti a oni se ispoljavaju u takozvanim graničnim situacijama kao što su smrt, bolest, patnja ili osećaj krivice. To su situacije koje proživljava svaki pojedinac tokom svog života i u tim situacijama on mora da se odredi. Njagov odnos u ključnim životnim situacijama ili graničnim, određuje njegovo postojanje i njegovo biće. Nauka kao takva u modernom svetu ima ograničenja u pogledu shvatanja čoveka i njegove suštine.

O njegovoj biografiji, osnovnim načelima Jaspersove filozofije i graničnim, životnim situacijama govori filozof Robert Stojilović, koji se za majku svih nauka, filozofiju, zainteresovao preko psihologije.

7.jul na RTS 2 u 13,30
Repriza: 12.jul na RTS 2 u 10,30

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *