Filozofija i misao Vilhelma Rajha

Nova emisija serijala Filozofija i... posvećena je filozofskoj i naučnoj misli kontroverznog naučnika Vilhelma Rajha.

Vilhelm Rajh bio je austrijski psihijatar, psihoanalitičar, sociolog i filozof i kritičar društva. Studirao je na Univerzitetu u Beču kod Sigmunda Frojda i bio člam Кomunističke partije Nemačke. Frojd i Rajh izvesno vreme delili su slična naučna shvatanja ali su se posle razišli.
Zbog svog jevrejskog porekla i pojave nacizma u Nemačkoj preselio se u SAD.

Tamo je razvio svoju čuvenu teoriju orgona, a jedna od njegovoh tvrdnji bila je da nedostatak energije orgona uzrokuje i pojavu kancera. Zbog te svoje teorije privukao je pažnju Američke asocijacije za hranu i lekove. Sud je 1954 godine naredio spaljivanje njegovih spisa a potom je osuđen na dvogodišnju zatvorsku kaznu. U zatvoru je preminuo 1957 godine.

Nakon šezdeset godina od njegove smrti, delo Vilhelma Rajha, u brojnim krugovima ,postaje sve aktuelnije. Profesori Fakulteta Političkih nauka u Beogradu i profesori Filozofskog fakulteta njegovoj naučnoj misli posvetili su i skup.

O životu i delu ovog mislioca i naučnika govore profesori Filozofskog fakulteta u Beogradu, prof.dr Milanko Govedarica, filozof , i prof.dr Gordana Jovanović, psiholog.

Autor: Jasmina Vujnović Milošević

nedelja,14.jul na RTS 2 u 13,30
Repriza: petak, 19.jul na RTS 2 u 10,30

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *