Finale takmičenja u kategoriji Inovativne ideje

U svečanoj sali rektorata Univerziteta u Beogradu, prošle nedelje je održano finale takmičenja u kategoriji Inovativne ideje, potkategorija – srednjoškolski i studentski timovi.

Tim sa Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta Novi Sad “PANONSKA POSADA”, u sastavu Aleksandar Rončević, Mihailo Milenković, Petar Kapriš i Vladimir Krsmanović, svi a smera Računarske Nauke, odneo je PRVO MESTO  na nacionalnom takmičenju za najbolju tehnološku inovaciju u kategoriji za studentske inovacije (http://inovacija.org/ ). Oni su razvili inovaciju „Lara“ –  sistem za automatsku detekciju nezgoda i spašavanje mornara, koji se sastoji od hardverskih  i softverskih sistema.

Od trenutka prijave bila su dva kruga kvalifikacija u kojima su se analizirali poslovni modeli kao i tehnicka izvodljivost inovacija. Ovi talentovani mladi ljudi, studenti su treće godine Računarskih nauka, još kao srednjoškolci su imali kontakte sa udruženjima poput Mejker-a, kroz koje su učili van nastave i širili  vidike i ambicije. Iako studiraju programiranje, imaju veoma široka interesovanja, od muzike i filozofije do elektronike i ekonomije. Vladimir Krsmanović je već bio u kontaktu sa industrijom brodogradnje i tu je došao u dodir sa problemom padova u vodu sa brodova (Man-Overboard), što ga je motivisalo na ovu inovaciju.

Iako su se kao tim “Panonska posada” okupili tek za ovo takmičenje, pojedinačno imaju iskustva i nose uspehe i sa drugih takmičenja poput republičkih takmičenja iz matematike i programiranja, Google HashCode-a, Takmičenja za najbolju tehnološku inovaciju u kategoriji za srednje škole itd.

Ova pobeda im je dala dodatno uverenje da postoji pravi potencijal u njihovoj ideji i da je on prepoznat, i otvorila put ka mnogo široj dimenziji procesa kreiranja inovacije. Plan ovih mladih istraživača je da nastave sa razvojem ideje i da je uskoro testiraju na pravim brodovima.

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *