Fudbalska groznica: Uspon Premijer lige

Kroz brojne drame, uzbudljive sportske priče i trenutke sukoba, serija govori o revoluciji u engleskom fudbalu.
Kad je pet klubova odvažno napustilo ligu 1991. godine, bio je to početak 30-godišnje sapunice u kojoj su glavne uloge imali poslovni magnati, superzvezde, nezasitni novinari i zagriženi navijači. Priču prenose ljudi koji su je proživjeli – Erik Kantona, Vini Džons, Alan Širer, Dejvid Bekam – ali ova priča govori i o tome kako se engleski fudbal iz sporta preobrazio u posao, doslovno preko noći.
Rupert Mardok i njegov novi satelitski kanal Sky TV postali su neraskidivo vezani za budućnost „najlepše igre“. Prilivom miliona funti došlo je do tektonskih pomaka u tome sportu – neki su bili pozitivni, neki baš i nisu. Novinari su počeli dublje istraživati privatni život novih „rok zvezda“ fudbala, a dolazak uzbudljivih novih igrača iz inostranstva učinio je englesku ligu najuzbudljivijom i najgledanijom na svetu.
Vraćamo se na početak kako bismo videli kako je fudbal u 1990-ima bio odraz britanske kulture i društva, rastuće opsednutosti slavnim osobama, promenama značenja muževnosti i ružnog problema rasizma.
Početkom 1990-ih engleski fudbal bio je na dnu, godinama praćen huliganizmom i tragedijama. Krajem decenije Mančester Junajted, pobjednik Premjier lige, bio je kralj Europe. Engleski fudbal postao je globalan.

Sreda, 12. januar, HRT 2 u 20

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *