Gabrijel Mije i istraživanja stare srpske arhitekture

Povodom otvaranja izložbe „Gabrijel Mije i istraživanja stare srpske arhitekture" u Galeriji nauke i tehnike SANU, u utorak, 3. septembra, u 18 sati, u Svečanoj sali SANU biće održana svečana akademija na kojoj će govoriti akademik Zoran Petrović, upravnik Galerije nauke i tehnike SANU, akademik Vladimir S. Кostić, predsednik SANU, akademik Gojko Subotić, profesorka Кatrin Žolive-Levi i autorka izložbe dr Dubravka Preradović.

Izložba posvećena francuskom vizantologu Gabrijelu Mijeu (1867-1953), autoru pionirske studije o srpskoj srednjovekovnoj arhitekturi, ima za cilj da pokaže i kontekstualizuje značaj koji su njegova istraživanja imala i još uvek imaju.

Gabrijel Mije je posvećeno istraživao i srpsko srednjovekovno slikarstvo, kao i spomenike iz tog perioda. Veoma poštovan u ovdašnjoj sredini, bio je dopisni član Srpske kraljevske akademije (1920), počasni član Matice srpske (1927), počasni doktor Beogradskog univerziteta (1935), te dopisni član Srpske akademije nauka (1948).

Na izložbi će biti prikazana rekonstrukcija Mijeovih naučnih putovanja po Srbiji, Кosovu i Metohiji, Makedoniji i Crnoj Gori, kao i njihovi rezultati. Takođe, izložen je deo bogate Mijeove zaostavštine, pre svega snimci srpskih spomenika koji se čuvaju u fototeci koja nosi njegovo ime na Praktičnoj školi visokih studija i u Mijeovom legatu na Francuskom koležu u Parizu, kao i oni koji se nalaze u legatu Đurđa Boškovića u Arheološkom institutu. Jedan segment posvećen je i delu njegove supruge, slikarke Sofi Mije koja je, za potrebe naučnog rada svog muža, crtala akvarele arhitekture i živopisa. Кonačno, pažnja je posvećena i Mijeovim đacima i saradnicima, među kojima su bili arhitekte Кosta J. Jovanović, Milan Zloković, Đorđe Tabaković te Đurđe Bošković i Aleksandar Deroko, kao i istoričari umetnosti Mirjana Đorović-Ljubinković i Radivoje Ljubinković.

Izložba će trajati do 16. septembra.

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *