Gastronomi osvojili medalje

Studenti gastronomije osnovnih i doktorskih studija sa Katedre za gastronomiju u periodu od 17. do 20. februara, učestvovali su na međunarodnom klinarskom takmičenju International Culinary Competition of Southern Europe u Solunu. Takmičenje je održano pod pokroviteljstvom Svetske kulinarske asocijacie (WACS) i nacionalnog udruženja kuvara iz Grčke. Posle dva meseca intezivnog treniranja sa svojim profesorima-mentorima Goranom Radivojevićem, dr Majom Banjac i dr Bojanom Kalenjuk Pivarski, ovi mladi gastronomi u juniorskim i seniorskim kategorijama osvojili su:

  • Zlatnu medalju u kategoriji restoranski desert, Milana Čugalj;
  • Srebrnu medelju u kategoriji restoranksi desert, Velibor Ivanović;
  • Srebrnu medalju u kategoriji jelo od peradi, Stefan Šmugović;
  • Bronzanu medalju u kategoriji jelo od peradi, Milica Petrušić;
  • Bronzanu medalju u kategoriji jelo od peradi, Milana Čugalj;
  • Bronzanu medalju u kategoriji jelo od testenine, Milica Petrušić.

Podršku za odlazak tima na takmičenje u velikoj meri je podržao Pokrajinski sekretarijat za visoko oobrazovanje i naučnoistražiovačku delatnost APV, Departman za geografiju turizam i hotelijerstvo i Prirodno-matematički fakultet.

Uporedno uz pripreme za Solun u našoj labaratoriji za gastronomiju intezivno su se odvijali treninzi za odlazak na Global Chef Challenge u Riminiju koji je održan u periodu od 19. do 22.02. Ovo je najznačajnije takmičenje posle Kulinarske olimpijade i Svetskog kupa. Naš nastavnik veština Goran Radivojević i studentkinja Saveta Bikić su kao članovi tima Kulinarske federacije Srbije branili boje naše zastave u kategoriji vegan i osvojili su srebrnu medalju i kvalifikaciju na Svetski kup u Singapuru 2024. godine. Ovim rezultatom ispisujemo istoriju srpske gastronomije na svetskoj kulinarskoj sceni jer R. Srbija prvi put ima predstavnike na ovako velikom i značajnom globalnom skupu.

Ovi reprezentativni rezultati su samo korak ka izazovima koji ih čekaju i koji postavljaju pred njih ozbiljne profesionalne zadatke u cilju unapređenja obrazovanja, srpske gastronomije i očuvanja struke.

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *