Gastronomi Srbije treći na Olimpijadi

TRI STUDENTA GASTRONOMIJE PMF-A U JUNIORSKOM NACIONALNOM TIMU SRBIJE NA OLIMPIJADI U ŠTUTGARTU OSVOJILA BRONZU

Studenti i predavači Katedre za gastronomiju, DGTH, PMFa čine članstvo i upravu stukovnog udruženja Kulinarske federacija Srbije (KFS), čiji je osnovni cilj razvoj gastronomske struke u državi i regionu. Ove godine, i to po prvi put KFS je prijavila nacionalni juniorski tim kao učesnika kulinarske olimpijade IKA 2020, jednog od najznačajnijih svetskih takmičenja, koje je održano u Štutgartu u Nemačkoj, od 14. do 19. februara, 2020. godine.

Naš nacionalni tim je sa ponosom predstavljalo 11 članova starosne dobi do 23 godine, a činili su ga vredni, ambiciozni i mladi, požrtvovani kuvari iz različitih ugostiteljskih objekata u Srbiji i studenti gastronomije, među kojima su se nalazila i 3 studenta gastronomije PMF-a:

- Dušan Grujić;

- Vladimir Jež i

- Tatjana Bodvaji.

Oni su uz intenzivne treninge u kabinetima PMF zajedno sa svojim predavačima, mentorima i kolegama intenzivno trenirali više od 6 mesaci, a na ovom takmičenju su ih pratili i podržavali asistent Maja Banjac i nastavnik Goran Radivojević. Pored velike podrške od strane fakulteta u ovom oduhvatu im je pomogao i Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost.ž

Prestižno svetsko kulinarsko takmičenje IKA 2020, je najveće kulinarsko takmičenje koje okuplja preko 2.000 šefova iz više od 59 zemalja sveta, a posetilo ga je oko 28.000 posetilaca. Na olimpijadi su učestvovala:

- 31 nacionalna seniorska tima,

- 24 nacionalna juniorska tima,

- 29 regionalnih timova i

- još oko 720 individualnih kategorija iz ukupno 74 države.

Priprema jela se svakodnevno odvijala u 14 kuhinja, koje su servirale 1200 obroka, 7 ketering timova je pripremalo 840 obroka, 6 juniorskih timova prezentovalo je nacionalne bifee i 8 nacionalnih timova je prezentovalo svoje šefovske stolove, uz dnevno po 180 individualnih kategorija.

Naš tim se prema propozicijama takmičio u dve discipline:

- Restoran nacije, za koju je dobio bronzanu medalju i

- IKA bife, za koju je dobio diploma u vrednosti brodova za 4. mesto.

Restoran nacije je disciplina u kojoj kuvari pripremaju meni od tri ganga (predjelo, glavno jelo, desert) za 60 ljudi u vremenskom intervalu od 5 sati predpripreme i 2 sata pripreme i izdavanja jela, u a la carte restoranu.

IKA bife je disciplina u kojoj se pripremaju i serviraju topli i hladni, slani zalogaji za 12 osoba, uz jela koja su propisana pravilnikom na bazi zečetine i desert.

Pri čemu su se ocenjivali timski rad, disciplina, profesionalizam, preciznost, kreativnost, primena savremenih tehnika i opreme, sanitacija i bezbednost u radu, prezentacija jela i naravno senzorne karateristike jela, koje nose najviše bodova. I sve uz konstantni nadzor visoko cenjenih i profesionalnih WASC sudija kao što su: Uwe Staiger (Nemačka); Adrian Bader (Švajcarska); Carlo Sauber (Luksenburg); Domico Maggi (Italija); Rick Stephen (Singapur) i mnogi drugi.

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *