Znate li ko je Hristifor Crnilović?

GODIŠNJA IZLOŽBA RADOVA UČESNIКA RADIONICA U MANAКOVOJ КUĆI 2019.

Otvaranje izložbe: četvrtak, 3. oktobar u 18 časova

Pored vredne spomen-zbirke Hristifora Crnilovića koja se čuva u Manakovoj kući i čiji deo je izložen za posetioce pod nazivom Narodne nošnje i nakit centralnobalkanskog područja iz 19. i prvih decenija 20. veka, deo ativnosti stručnjaka Etnografskog muzeja, u čijem sastavu je Manakova kuća, usmeren je i na rad sa publikom kroz programe radionica za očuvanje starih zanata, raznovrsnih veština, narodnih rukotvorina i starih umetničkih tehnika. Ovakav način uključivanja publike u proces očuvanja nematerijalnog kulturnog nasleđa i saradnja sa drugim ustanovama i institucijama kulture deo je plana rada u Manakovoj kući od devedesetih godina prošlog veka.

Idejna osnova celog projekta nastala je 1990, za vreme izložbe Torbe Srbije u funkciji prenosa dobra, autorke dr Sofije Кostić, održane u Manakovoj kući. Za vreme trajanja izložbe održana je radionica tkanja kao prateći deo programa izložbe. Radionica je izazvala veliko interesovanje kod publike, i to je bila velika motivacija za saradnike izložbe Branku Borojević-Džokić, projektanta izložbe i Nadeždu Ristić-Vlajković, diplomiranog slikara tekstila i profesora da naprave ozbiljniji program za kurs tkanja sa predavanjem i praktičnom nastavom. Taj kurs koji je održan u okviru izložbe Torbe Srbije u funkciji prenosa dobara bio je preteča i inspiracija svih kasnijih kurseva i radionica u Manakovoj kući.

Кurs ručnog tkanja, pored ostalih koji su organizovani u Manakovoj kući, kao što su kurs keramike, narodnog veza, ikonopisa i slično, najduže je trajao, tj. neprekidno se odvijao do danas i može se s pravom nazvati Školom ručnog tkanja.

Od juna 2019. godine u program rada Škole, pored osnovne nastave tromesečnog ciklusa, uveden je viši stepen obuke ovog tradicionalnog zanata. Viši stepen obuke obuhvata izučavanje tehnika u tkanju koje su korišćene na eksponatima izloženim na stalnoj postavci i deo su etnografske zbirke koja se čuva u Manakovoj kući. Na ovaj način učesnici Škole imaju priliku da proučavaju umeća zanata koja su deo kulturnog nasleđe centralnobalkanskog područja.

Tradicionalno, po završetku jesenjeg i prolećnog ciklusa, Manakova kuća priređuje izložbu radova nastalih tokom godine.

Ove godine izložba je proširena radovima nastalim na novim radionicama tradicionalnih zanata, inspirisanim legatom H. Crnilovića.. To su radionice Deset dana filigrana, Pletenje grivne od manistra, radionica zlatoveza, Škola tradicionalnog veza.

Izložba traje do 10. oktobra.

Tokom trajanja izložbe predviđene su informativne uvodne radionice:

- Škola ručnog tkanja – subota, 5. oktobar od 13 do 15 časova

- Škola tradicionalnog veza – četvrtak, 9. oktobar od 17:30 do 18:30 časova

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *