Gostuša nekad i sad

Iako je „kameno selo“ drugi naziv za Gostušu, selo na Staroj planini, prvi utisak ne opravdava taj neformalni naziv. Jer, prvo što se ugleda su kućerci sa crepom. Tek malo dalje stare kuće pokazuju  umešnost  narodnog graditeljstva i uklopljenost  u prirodu. Građene su bez maltera ili nekog drugog vezivnog materijala što je zahtevalo posebnu veštinu neimara.

Ali, samo što je zbog svojih kamenih  kuća ,krovova i ograda i jednoobrazne građe selo predloženo da bude zaštićena ambijentalna celina – pročulo se i počelo skromno da razvija turizam –  nastali  su problemi. Kameni krovovi nestaju i sve više ih zamenjuju oni od crepa. Razlog? Meštani kažu da nemaju para za krov, koji je nekada kada je bilo puno radne snage bio praktično besplatan, uzet iz neposredne prirode. Danas kada nema ni ljudi, ni moba, treba platiti skupe majstore. Iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Nišu smatraju da pravila zaštite treba poštovati, a seljani tvrde da ne mogu da zaustave život i da se suočavaju sa prokišnjavanjem i nemogućnošću da u takvoj kući žive.

Stanovništva je u Gostuši, inače, sve manje. Mnogi  su odavno otišli u grad, a preostali su uglavnom stariji ljudi. Pokušaji zaštite stižu možda prekasno. Ipak, tragovi nekadašnjeg života još su prisutni, ne samo kroz materijalno nasleđe, već i kroz sećanja Gostušana koji pričaju o jednom iščezlom svetu, o načinu života koji je za njih bio i lep i težak. Naporno se radilo, a najveći teret podnosile su žene.

RTS 2, subota 1. jun 2019. u 15.25Snimatelj: Aleksandar Beatović

Montažer: Anika Tesla

Autor i urednik: Aleksandra Božović

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *