Građa Kongresa srpskog ujedinjenja u Arhivu Srbije

Povodom obeležavanja tridesetogodišnjice od osnivanja Кongresa srpskog ujedinjenja u Americi (Serbian Unity Congress), najmasovnije i najakativnije organizacije Srba u dijaspori, gospodin Miroslav Majkl Đorđević, jedan od osnivača, predsednik, dobrotvor i pisac, poklonio je Arhivu Srbije obimnu građu, originalna dokumenta i fotografije o humanitarnim i političkim aktivnostima Srba koji su požrtvovano i uporno ukazivali američkoj javnosti, Vašingtonu i Кongresu istinu o Srbiji i odlučno se suprotstavljali perfidnoj demonizaciji Srbije, srpskog naroda i njegove istorije. Takođe, uticali su na razvitak demokratskih ideja u Srbiji u devedesetim godinama 20. veka, kako bi se mirnim putem postigla puna sloboda, kao i ekonomski razvitak srpskog naroda i obnova njegovih duhovnih, moralnih i kulturnih vrednosti.

Gospodin Miroslav Majkl Đorđević se nada da će se sada istoričari zainteresovati za ovaj obilni arhivski materijal i dobiti uvid o značaju rada srpske dijaspore i neprocenjivoj pomoći matici u toku poslednje decenije 20. veka. „Takvo razumevanje bi doprinelo mnogo boljim odnosima i saradnji sa mladom srpskom mnogobrojnom dijasporom širom sveta. Uzajamno poštovanje i poverenje je više nego ikada potrebno u teškim vremenima, kada se moraju donositi patriotske istorijske odluke koje pre svega štite vitalne srpske nacionalne i državne interese. To je legat koji Кongres Srpskog ujedinjenja ostavlja budućim generacijama i za istraživanja zasnovana na brojnim originalnim dokumentima u poklonjenoj arhivi koja nas podseća da istorija ne prašta greške“, ukazuje Miroslav Majkl Đorđević.

„Dubokim razumevanjem značaja arhivske građe i arhiva kao ustanova koje čuvaju pamćenje, Miroslav Majkl Đorđević je predajom obilja dokumenata Кongresa srpskog ujedinjenja omogućio Arhivu Srbije da trajno sačuva i istraživačima učini dostupnim izuzetno značajnu građu za sagledavanje ne samo istorije Кongresa srpskog ujedinjenja već i za jedan takođe značajan aspekt o događajima i refleksijama na događaje u toku raspada Jugoslavije i ratova na prostoru bivše Jugoslavije. Veoma malo znamo o angažovanju Кongresa srpskog ujedinjenja na prodoru istine o događajima iz poslednje decenije 20. veka i zato očekujem da će dokumenta koja su sada poverena Arhivu izazvati interesovanje mojih kolega istoričara“, navodi dr Miroslav Perišić, direktor Arhiva Srbije i dodaje da naučna istraživanja o tom periodu tek očekuju ozbiljne istraživače. Propagandne magle koje su u većem delu zapadne javnosti i delu domaće javnosti prihvaćene kao istorija, mogu biti razvejane samo upornim, strpljivim naučnim analizama i na arhivskim izvorima utemeljenim istraživačkim rezultatima, navodi Miroslav Perišić, izražavajući veliku zahvalnost Miroslavu Majklu Đorđeviću na predatoj građi Arhivu Srbije.

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *