Granica povrede

Granica povrede (Borderline Offensive) turneja 2019 – 2020 gostovaće u Beogradu, u Centru za kulturnu dekontaminaciju od 15. do 19. septembra i uključiće video instalaciju, performans, izložbu, predavanje i participativne radionice sa lokalnim i gostujućim umetnicima. Radovi su nastali za vreme umetničkih rezidencija u Geteborgu, Beogradu, Košicama, Gabrovu i Luvardenu, kroz radionice u koje su bili uključeni članovi migrantske i lokalne zajednice. Ovo je veliki i značajan projekat koji je finansirala Evropska unija kroz program Kreativna Evropa i proglapen je jednim od najkreativnijih projekata 2017. godine.

Turneja je počela u Geteborgu, gostovala u okviru programa Evropskih prestonica kulture u Plovdivu, Novom Sadu, dolazi u Beograd i nastavlja u Košice i Luvarden, nakon čega ide u Evropske prestonice Rijeku i Galvej, a završava u MENA zemljama koje su partneri u projektu.

Program beogradske turneje uključuje:

Tri migranta u čamcu (o krijumčaru da i ne govorimo) Three Migrants in a Boat (To Say Nothing of the Smuggler) [2019], Petko Dourmana Saznajte više.

Muzej realne istorije / Museum of Real History [2019], Ivana Šáteková, Zoukak Theatre Group i Abduljabbar Alsuhili Saznajte više.

Poezija papirnih lutaka / Paper Puppet Poetry [2019], ŠKART kolektiv Saznajte više.

Dugi teški put / The Long Heavy Road [2019], Darinka Pop-Mitić i Nalan Yırtmaç Saznajte više.

Granica povrede / Borderline Offensive je međunarodna i interdisciplinarna umetnička platforma, koja istražuje nove odnose između umetnosti, humora i interkulturnog dijaloga. To je poduhvat koji gleda na humor kao na umetničku, kulturnu i društvenu silu. Elementi iznenađenja, kontrasta ili apsurda teraju nas da promenimo svoje interpretacije stvarnosti kroz smeh, oslobađanje napetosti, opetanje uobičajenih perspektiva i načina razmišljanja.

Manifest projekta Borderline Offensive pročitajte ovde.
Više o projektu možete saznati na zvaničnom sajtu projekta ovde

Partneri u projektu BO su: TILLT / Geteborg, Švedska // CZKD / Beograd, Srbija // Kunstverk / Luvarden 2018, Holandija // Kuća humora i satire / Gabrovo, Bugarska // CIKE Kair / Košice, Slovačka // Centar za mirovne studije (CMS) / Zagreb, Hrvatska // Simbiosis / Solun, Grčka
Pridruženi partneri: Zoukak Teatar / Bejrut, Liban // Anadolu Kultur / Istanbul, Turska // Opština Ramala / Palestina // Etidžahat Nezavisna kultura / Sirija // Program Tandem / Nemačka

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *