Gravitacija i ja

Gravitacija, jedna od četiri osnovne sile u prirodi, oblikuje našu planetu i čitav Univerzum. Ona kreira galaksije i deformiše prostor i vreme. Međutim, gravitacija utiče i na naš svakodnevni život na potpuno neočekivane načine.

U dve epizode BBC produkcije “Gravitacija i ja”, narator prof. dr Džim el Halili, teorijski fizičar, prikazuje kako gravitacija utiče na našu svakodnevicu – na visinu, težinu, posturu, čak i na brzinu starenja. Uz pomoć volontera i naučnika, pronalazi na kom mestu u Britaniji je gravitacija najslabija ( i gde su istraživači imali najmanju težinu).

Džim el Halili rekonstruiše i revolucionarne eksperimente koje je sproveo Galileo Galilej da bi izmerio gravitaciju. Narator istražuje i najnovije naučne prodore, gravitacione talase, mreškanja u dalekim prostranstvima Univerzuma, i ispituje kako nedostatak gravitacije utiče na astronaute.

Osim toga, Džim je ispratio i dizajn aplikacije za pametne telefone koju su volonteri koristili da demonstriraju kako gravitacija utiče na brzinu proticanja vremena i čini da starimo brže ili sporije.

Prva epizoda mini-serije “Gravitacija i ja” na programu je u subotu, 29.02. u 14 sati na RTS 2

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *