Hundertvaser i Šile

Povodom 20. godišnjice smrti Fridensrajha Hundertvasera (1928 – 2000) bečki muzej Leopold pripremio je obimnu izložbu „Hundertwasser - Schiele. Imagine Tomorrow“ koja prikazuje povezanost slavnog slikara sa još jednim čuvenim umetnikom - Egonom Šileom (1890 - 1918).

Muzej Leopold prikazuje izložbu koja povezuje umetničku i duhovnu vezu Hundertvasera i Šilea. 170 izloženih eksponata predstavljaju zajedničke motive i teme u radu ova dva umetnika. Izložba je upotpunjena do sada neprikazanim arhivskim materijalom kao i prestižnim eksponatima iz austrijskih i međunarodnih kolekcija. 

Hundertvaser je počeo strastveno da se bavi likom i delom Egona Šilea kada je sa dvadeset godina otkrio draži Bečke moderne.Slavni autodidakta je usavršavao svoje veštine crtanja i slikanja proučavajući Šileove crteže. Za vreme boravka u Parizu propagirao je Šileovu umetnost među svojim kolegama umetnicima. U svom poetskom tekstu „Volim Šilea“ iz 1951. godine Hundertvaser navodi: „Često sanjam, kao i Šile, oca, cveće crvene boje, leteće ribe i vrtove u somotu, u smaragdnozelenoj, ljude koji hodaju plačući u crvenožutom i morskoplavom“. Takođe, 1965. godine nazvao je jednu svoju sliku "Kopač nosa i oplakivanje Egona Šilea" što samo svedoči o tome koliko je cenio jednog od najznačajnijih umetnika bečkog ekspresionizma. Hundertvaser je ceo svoj život bio okružen reprodukcijama Šileovih slika i crteža. 

Izložba u muzeju Leopold traje od 21. februara do 31. avgusta 2020. godine.

Više informacija:

www.leopoldmuseum.org

 

Foto:  © Leopold Museum Wien

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *