Idemo na Mesec!

Evropska manifestacija “Noć istraživača” održaće se u našoj zemlji po jubilarni, deseti put 27. septembraa ovoj naučnoj avanturi pridružiće se najveći broj gradova do sada – čak 29!

S obzirom na činjenicu da je baš Novi Sad bio grad u kom je sve počelo, tokom septembra pozivamo vas na nekoliko zanimljivih dešavanja:

  • 10. SEPTEMBAR, UTORAK - Prirodno-matematički fakultet i Petrovaradinska tvrđava – 17.30h

 

Noć istraživača i ogranak Međunarodne astronomske unije u Srbiji organizuju “Šetnju i trku do Meseca” povodom 50 godina sletanja na Mesec! Događaj će početi u 17:30 u holu Prirodno-matematičkog fakulteta gde će se održati izložba maketa raketa ljubitelja raketnog maketarstva “Mach V”. Nakon toga od 18 do 19h sledi šetnja “380 000 cm do Meseca” od PMF-a do opservatorije astronomskog društva Novi Sad (ADNOS) na Petrovaradinskoj tvrđavi i “predavanje na nogama” o čovekovoj misiji na Mesec (predavač prof. dr Tijana Prodanović). U 19:15 će se na Petrovaradinskoj tvrđavi iza opservatorije ADNOS-a održati trka “38 m do Meseca” za decu od 5-7 godina. Broj učesnika je ograničen na 30, a prijave za učešće su na licu mesta od 19h. Sve učesnike očekuju majice, a najbrže mališane očekuju i nagrade! Ovaj događaj će se završiti javinm teleskopskim posmatranjem Meseca od 19 do 21h iza Opservatorije ADSNOS-a.

Za detalje se možete javiti prof., dr Tijani Prodanović 062 209 714 (programski koordinator Noći istraživača i kontakt osoba za popularizaciju astronomije pri ogranku Međunarodne astronomske unije za Srbiju) ili pogledati na linku:

http://www.nocistrazivaca.rs/programi2019/%C5%A0etnja_i_trka_do_meseca/287

JOŠ DOGAĐAJA U SEPTEMBRU:

  • 15. SEPTEMBAR, NEDELJA, TC BIG – Promocija naučno-istraživačkih grupa; rok svirka Kulturno sklonište.
  • 22. SEPTEMBAR, NEDELJA, KS SVILARA – Promocija knjige “Mali eksperimenti za veliku decu”.
  • 27. SEPTEMBAR, PETAK, TC BIG i KS SVILARA – Centralni događaj.

Novosađane 27. septembra očekuje jedinstvena prilika – u Evropskoj noći istraživača moći će da glasaju za naziv jedne vansolarne planete koju je Međunarodna astronomska unija dodelila Srbiji da je imenuje! Uz to će sa istoričarima razgovarati o razvoju pisma, moći će da učestvuju u radionici o 5G internet mreži kao i o „Internetu stvari“, dok će za ljubitelje medicinskih priča biti otvoren kutak posvećen neuronaukama.

Sve informacije o sadržajima, lokacijama i satnici ovogodišnje Noći istraživača pronaći ćete na sajtu www.nocistrazivaca.rs.

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *