Igrajte „SimCity“ u stvarnom životu

Kako se razvija vetar ili vrućina? Kako funkcioniše gradski saobraćaj? Poput kompjuterske igrice „SimCity“, odgovore na ova važna pitanja urbanog planiranja obećava „samo-učeća“ veštačka inteligencija, koju su naučnici u Beču godinama unazad razvijali i „hranili“ podacima.

 

Suština ovog projekta je stvaranje, menjanje i razvijanje čitavih gradskih četvrti putem klika, pokretom prsta na tabletu ili uz pomoć pametnih naočara. Veštačka inteligencija ispunjava svaku komandu i automatski izračunava posledice promena za ceo sistem – kako će na primer u gradskoj četvrti u izgradnji „Nordbanhof“ različite visine zgrada kasnije uticati na brzinu vetra. Osim toga, jednim pokretom prsta prave se prikazi čitavih ulica, parkinga, poslovnih lokala, a automatski se izračunavaju parametri poput: procenjene tržišne vrednosti, prohodnosti za pešake ili potencijala za stvaranje saobraćajnih gužvi.

 

Ovu novu vrstu „laboratorijske infrastrukture“ razlikuje to što je brže nego do sada moguće paralelno prikazivati različite scenarije razvoja. Pored toga, ovaj softver se osim u interaktivnim prostorijama u Floridsdorfu u Beču, uz pomoć tableta ili pametnog telefona može koristiti svuda. Time se otvara mogućnost saradnje sa klijentima širom sveta, ali i mogućnost uključivanja građana u projekte urbanog planiranja.

 

Fotografija: © VHS Mariahilf Franz Svoboda

 

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *