Inkluzija Roma u Srbiji – Izazovi u svetlu podataka

U Svečanoj sali SANU, u petak, 18. juna, sa početkom u 11 sati, održaće se okrugli sto o inkluziji Roma u Srbiji, u organizaciji Odbora za proučavanje života i običaja Roma SANU.

Proces socijalne inkluzije Roma i Romkinja u Srbiji, utvrđen strateškim dokumentom Vlade iz 2016. godine, od vitalnog je društvenog interesa, jer se kroz njega vodi borba protiv siromaštva i diskriminacije, čije je suzbijanje od značaja za ostvarivanje individualnih, ali i kolektivnih i identitetskih prava pripadnika romske nacionalne manjine u Srbiji. Ovaj proces ima regionalnu i međunarodnu dimenziju, posebno ukoliko se dovodi u vezu sa pridruživanjem zemlje i drugih država u okruženju Evropskoj uniji.

Odbor za proučavanje života i običaja Roma SANU godinama razmatra različite aspekte ovog procesa. Sam okrugli sto „Inkluzija Roma u Srbiji – Izazovi u svetlu podataka“ organizuje se u cilju širenja saznanja o ovoj temi kako bi se inkluzija Roma i Romkinja mogla ostvariti u najboljem društvenom interesu i bez posledica po identitet grupe.

Program možete preuzeti pomoću linka: https://www.sanu.ac.rs/wp-content/uploads/2021/06/PROGRAM-OКRUGLI-STO-18.-06.2021.pdf

Direktan prenos okruglog stola može se pratiti na sajtu SANU: (https://www.sanu.ac.rs/direktan-prenos/).

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *