Investicija od milijardu dolara u veštačku inteligenciju

I to ne od bilo koga - bilo kome!

Već od Microsoft-a kompaniji OpenAI, osnovanoj pre tri godine od uglednih ljudi, kao što su Ilon Mask i Sem Altman, s ciljem istraživanja i razvoja veštačke inteligencije (AI) u smeru "humane korisnosti", a ne "potencijalne pretnje".

U ponedeljak, 22. jula,  "Microsoft" i "OpenAI" najavili su višegodišnje "ekskluzivno partnerstvo" dve kompanije koje grade nove AI superračunarske tehnologije za Microsoft Azure cloud platformu. "OpenAI" će, takođe, usmeriti svoje postojeće resurse ka "Azure". "Microsoft" će sada biti i "preferirani partner OpenAI" kada je u pitanju komercijalizacija novih AI tehnologija koje će se razvijati u budućnosti.

Svi razgovori o “ekskluzivnosti” i “preferencijama” u ovoj najavi posebno su zanimljivi, jer je jedan od osnivačkih principa OpenAI bio da “slobodno sarađuje” s ostalim AI istraživačima, i da i njihov rad i patenti budu dostupni drugima. Međutim, postoje neke mogućnosti za izuzetke, pošto posluje i OpenAI Inc. neprofitna organizacija, kao i njena korporativna podružnica OpenAI LP, u čijim statusima piše da iz “bezbedonosnih i sigurnosnih razloga” mogu organičiti javno objavljivanje svog rada dok je u toku.

Zanimljivo vreme nam predstoji...

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *