Istina o mladim istraživačima

U utorak, 4. februara, u 18 sati, u Galeriji nauke i tehnike biće otvorena izložba povodom obeležavanja 50 godina Društva istraživača „Vladimir Mandić Manda" i pokreta Istraživača: „Кlub mladih istraživača – Počeci". Pozdravne reče uputiće akademik Zoran Petrović, upravnik Galerije nauke i tehnike SANU, Bojana Savčić, direktor Međuopštinskog istorijskog arhiv Valjevo i Nikola Božić, predsednik odbora za obeležavanje jubileja 50 godina Pokreta istraživača. Izložbu će otvoriti Dušan Mihajlović, osnivač i prvi predsednik Društva istraživača „Vladimir Mandić Manda".

Na izložbi će biti prikazane prve godine rada Кluba mladih istraživača, osnovanog 1969. u Valjevu, iz kojeg su potom nastali Mladi istraživači Srbije i Stanica mladih istraživača. Pioniri kluba su bili veoma vezani za prvu istraživačku akciju „Durmitor 69" i svog člana Vladimira Mandića Mandu koji je tragično izgubio život poslednjeg dana akcije. Кlub, a kasnije i Društvo istraživača, dobili su ime po njemu.

Nizom fotografija, dokumenata i novinskih članaka biće predstavljene prve omladinske istraživačke akcije, časopis „Istraživač", osnovno delovanje Кluba, kao i brojne značajne ličnosti toga doba koje su učestvovale u njegovom radu i razvoju.

Organizatori izložbe, koja traje do 15. februara, jesu Međuopštinski istorijski arhiv Valjevo, Društvo istraživača „Vladimir Mandić Manda" i Galerija nauke i tehnike SANU, a autori izložbe su Bojana Savčić i Nikola Ranisavljević (Međuopštinski istorijski arhiv Valjevo).

Ova postavka u Galeriji nauke i tehnike je i završni događaj u obeležavanju jubileja Pokreta mladih istraživača, nakon niza aktivnosti koje su bile održane tokom 2019. i početka 2020.

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *