Istorija Srpske pravoslavne crkve

16. oktobra, u 19 sati, povodom obeležavanja osam vekova samostalnosti Srpske pravoslavne crkve, u Amfiteatru Narodne biblioteke Srbije predstavljanje trotomne knjige Istorija Srpske pravoslavne crkve dr Đoka Slijepčevića, u izdanju Кatene Mundi.

Učestvuju:
prof. dr Milo Lompar,
prof. dr Miloš Кović i
urednik Branimir Nešić.

Istorija Srpske pravoslavne crkve podeljena je u tri toma: prvi deo obuhvata period od pokrštavanja do XVIII veka, drugi deo od početka XIX do kraja Drugog svetskog rata, a treći deo pokriva vreme Drugog svetskog rata i posle njega.

Iako je prvi tom objavljen 1962. godine u Minhenu, a treći 1986. godine u Кelnu, reč je o do sada najcelovitijoj istoriji naše crkve.

Đoko Slijepčević proveo je čitav svoj život pripremajući ovaj projekat. Godine 1938. postao je docent na Pravoslavno-bogoslovskom fakultetu u Beogradu, ali je rat prekinuo njegov rad. Posle Drugog svetskog rata, u emigraciji, Slijepčević je nastavio svoj naučni rad. Bezbedan i neometan od strane političke represije, autor je nastavio da radi prvo na Starokatoličkom univerzitetu u Bernu, a potom na Institutu za Jugoistočnu Evropu u Minhenu. Upravo je u Minhenu, posle 8 godina rada, svetlo dana ugledao prvi tom voluminozne Istorije SCP.

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *