Izvršenje

Svakog ponedeljka u novembru premijerno prikazujemo novi serijal emisija o studentskom filmu u Srbiji, čiji je naslov “Rani kadrovi”. Serijal je snimljen u vlastitoj proizvodnji Redakcije dramskog i domaćeg serijskog programa RTS-a po ideji njegovog autora Marka Novakovića, koji je i moderator emisija.

Emisija je koncipirana kroz dijaloge moderatora sa samim studentima-autorima i članovima njihove autorske ekipe sa kojima su sarađivali na realizaciji svojih ispitnih filmova. U svakoj emisiji prikazuje se po jedan do dva studentska filma, a nakon projekcije će eminentni gost-kritičar analizirati film koji je publika upravo u emisiji pogledala.

U prvoj emisiji “Rani kadrovi 001: Siniša Cvetić” predstavljamo studenta “revolucionara”, dovoljno smelog da svojim filmovima poljulja nepravedne i nehumane, eksploatatorske temelje društva i sveta u kome živimo. U isto vreme, on je i autor izuzetno talentovan da svoje priče oplemeni humorom i ironijom, elementima farse i groteske, kao i toplinom i empatijom prema junacima koje nam donosi.

Siniša Cvetić rođen je u Beogradu 1994 godine. Isprva je studirao filozofiju na Filozofskom fakultetu, ali od 2016. studira filmsku i TV režiju na fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Tokom studija režirao je kratke igrane filmove “Kompromis”, “Nemi krik”, “Dinosaur” i “Izvršenje”.

Nakon uvodnog razgovora sa mladim rediteljem u studiju “Ranih kadrova”, pogledaćemo film “Izvršenje” iz 2020. godine koji je bio njegov završni ispit na trećoj godini studija.

U filmu “Izvršenje”, nastalom po scenariju Davida Jakovljevića i u režiji Siniše Cvetića, petočlana porodica treba da bude prisilno iseljena iz svog stana od strane građevinskog investitora. Na dan iseljenja nastaje puno tenzije između članova porodice dok pokušavaju da razumeju zašto je do toga došlo i kako da spasu stan… Uloge u filmu tumače: Eva Ras, Branislav Lečić, Dunja Stojanović, Aleksandar Kecman i Iva Jovanović.

Televizijski prikaz filma “Izvršenje” donosi nam Sanja Milić, novinarka i dugogodišnja urednica programa za kulturu Radio Beograda 2 i zamenica Glavnog i odgovornog urednika Kulturno-umetničkog programa Radio-televizije Srbije.

U drugom delu razgovora u studiju, u emisiju dolazi gost Siniše Cvetića – mladi scenarista David Jakovljević, a biće reči i o pripremi njihovog zajedničkog diplomskog dugometražnog igranog filma, koji nosi naziv “Usekovanje”.

(emitovanje: 2. novembar 2020, RTS 2, u 21.05h)

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *