Ja sam žena

Predstavljanje, razgovor i čitanje poezije povodom objavljivanja pesničke knjige „Ja sam žena” Ane Svirščinjske, u prevodu Mile Gavrilović (Štrik, 2019)
Učestvuju: Mila Gavrilović,
Danica Vukićević,
Ljubica Pupezin
Moderator: Milena Đorđijević.
Ana Svirščinjska bavila se, pre svega, ženskim doživljajem sveta i ulogom i mestom žene u svetu koji se do neprepoznatljivosti menja. Česlav Miloš, veliki poštovalac Ane Svirščinjske i prevodilac njenih pesama na engleski, okarakterisao je njihovu glavnu temu kao: „Telo. Telo u ljubavi i ekstazi, u bolu, agoniji, telo se boji usamljenosti, porođaja, odmaranja, prolaznosti”.
U osvrtu na američko izdanje zbirke Srećna kao pseći rep Eva Hofman je za Njujork tajms komentarisala umeće Ane Svirščinjske da prikaže žensku seksualnost: „Brzi, odlučni potezi u kojima ona registruje trenutke susreta, spajanja ili rastanka gotovo su apstraktni zbog nedostatka površnih detalja, ali pružaju izvanredan uvid u buran, štaviše grozničav unutrašnji život”.
Ana Svirščinjska oslanjala se na sopstveno iskustvo i hrabrost da ga uobliči u poetski sveden, brutalno direktan iskaz, zbog čega zauvek ostaje zabeležena u savremenoj poljskoj i evropskoj poeziji kao snažan individualni glas.

18.10.2019. u 19 sati, Atrijum Narodne biblioteke Srbije

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *