Jačanje zajednica kroz proizvodnju znanja o istoriji i kulturi Roma i Romkinja

Povodom Međunarodnog dana Roma i Romkinja, u četvrtak, 11. aprila, od 17 sati, u Svečanoj sali SANU, Кalin Rus će održati predavanje na temu „Jačanje zajednica kroz proizvodnju znanja o istoriji i kulturi Roma i Romkinja“. Predavanje organizuje Srpska akademija nauka i umetnosti, u saradnji sa Кancelarijom Saveta Evrope u Beogradu i Programom ROMAКTED Saveta Evrope. Кalin Rus je direktor Interkulturalnog instituta u Temišvaru i međunarodni ekspert za inkluziju i edukaciju dece i odraslih o istoriji i kulturi Roma.

Odbor za proučavanje života i običaja Roma SANU osnovan je pre 30 godina. U njegov rad su od početka uključeni eminentni naučnici i znatan broj romskih intelektualaca koji su dali veliki doprinos istraživanjima o životu, kulturi, jeziku i društvenom položaju Roma. Razvoj znanja i svesti o romskoj kulturu i istoriji igra značajnu ulogu u borbi protiv – nažalost, veoma rasprostranjenih – stereotipa i predrasuda prema Romima.

Savet Evrope je posvećen prenošenju znanja o stradanju Roma i položaju posebno ranjivih grupa u okviru romskih zajednica, kao i borbi protiv rasizma i anticiganizma, s naglaskom na razvijanju programa namenjenih inkluzivnom obrazovanju i učenju o ljudskim pravima.

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *