Jaroslav Kandić

Izložba Ekspresivna poetika Jaroslava Кandića predstavlja osvrt i ponovno vraćanje u fokus ovog, od stručne i šire javnosti, zaboravljenog umetnika. Postavka obuhvata radove koje je Jaroslav Кandić poklonio Muzeju rudarstva i metalurgije tokom svog boravka u Boru, kao i radove iz privatne zaostavštine. Svojevrsna je posveta i sećanje na ovog uglednog slikara i likovnog pedagoga koji je jedan deo svog života i stvaralaštva zaveštao gradu Boru.

Na otvaranju izložbe u Galeriji RTS, u utorka, 13. septembra u 19 sati govoriće Nikola Кusovac, likovni kritičar i član Saveta za likovno stvaralaštvo RTS-a i viši kustos Muzeja rudarstva i metalurgije u Boru Danijela Matović.

Jaroslav Кandić je bio umetnik velikog stvaralačkog potencijala o čemu svedoči i broj njegovih sačuvanih dela. Jedan je od onih autora koji je koristio svaku priliku da iskaže stvaralački senzibilitet i društveni angažman, određujući sebe prvenstveno kao umetnika koji korespondira sa vremenom i svojim neposrednim okruženjem.

Rođen je u Lazarevcu 1931. godine. Akademiju likovnih umetnosti završio je u Beogradu 1959. godine u klasi profesora Nedeljka Gvozdenovića, dok je postdiplomske studije završio 1961. u klasi profesorke Zore Petrović.

Ubrzo posle završene likovne akademije Кandić dolazi u Bor 1961. godine gde je živeo i radio blizu dvanaest godina. Jaroslav Кandić je, tokom boravka u Boru, bio profesor likovne umetnosti u Gimnaziji „Bora Stanković“. U to periodu imao je više samostalnih izložbi i to 1961, 1962, 1963, 1966, 1969 i 1972. godine. Poslednja izložba u Boru priređena je 1999. godine u galeriji Muzeja rudarstva i metalurgije i predstavljala je retrospektivu njegovog četrdesetogodišnjeg stvaralaštva.

Izložba je otvorena do sedmog oktobra.

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *