Javna politika i mi

Svedoci smo da se svakodnevno, na različitim nivoima vlasti, postavlja mnoštvo složenih pitanja i donose teške i odgovorne odluke koje se tiču boljitka celog društva, a koje nazivamo javnim politikama (Public policy). Iskustvo s epidemijom COVID19 je u fokus pažnje stavilo svu složenost odlučivanja o problemu kao što je zaštita javnog zdravlja. Odluke koje se donose moraju se zasnivati na podacima i naučnim saznanjima. Istovremeno, usredsređivanje samo na zdravstveni cilj i uvođenje mera potpune izolacije i ograničavanja okupljanja, preti da ugrozi neke druge važne ciljeve. Jedna od mogućih posledica smanjene privredne aktivnosti je rast siromaštva, socijalna ugroženost, a na makroekonomskom nivou – smanjenje prihoda u državnom budžetu kao osnovnog resursa za različite javne politike, a pre svega za borbu protiv epidemije.

Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Novom Sadu, partner je na projektu koji teži da doprinese razvoju savremenog obrazovanja u oblasti javnih politika po ugledu na vodeće evropske univerzitete. Projekat, u okviru Erasmus+ KA2 programa – Interdisciplinarni kratki programi u oblasti kreiranja i analize javnih politika (Interdisciplinary short cycle programs in public policy making and analysis)  skraćeno PPMA, podržan je od Evropske unije, a glavni cilj je razvoj desetina novih predmeta i izvođenje nastave u okviru interdisciplinarnih kurseva u oblasti javnih politika na univerzitetima u Srbiji. Dodatni cilj je stvaranje mreže stručnjaka koji se bave
analizom javnih politika u Srbiji i regionu.

Za prave odgovore na brojne složene izazove savremenog doba, kao što su ekonomski razvoj, zaštita životne sredine, upravljanje resursima, javni transport, obrazovanje, javno zdravlje i sl. potrebno je privući i upotrebiti širok spektar stručnih znanja i informacija. To je razlog zbog kojeg su u okviru ovog projekta, a pod rukovodstvom prof. dr Jasne Atanisijević sa Departmana za matematiku i informatiku novosadskog PMF-a, osmišljeni kursevi iz oblasti analize javnih politika, namenjeni onima koji imaju želju da doprinesu dobrobiti zajednice i koji se interesuju za pitanja od opšteg interesa.

Izbor i sadržaj kurseva koncipirani su tako da se obraćaju profesionalcima sa diplomom osnovnih studija, iskustvom u radu s državnom upravom ili željom da se usavrše u tom karijernom pravcu. Pored toga kurseve mogu da pohađaju i studenti akademskih studija i na taj način prošire skup svojih kompetencija koje će im omogućuti lakši ulazak u buduće poslove. Pored mogućnosti pohađanja pojedinačnih kurseva, postoji mogućnost realizacije kratkih obuka koje obuhvataju sadržaje iz različitih oblasti kao skup povezanih kurseva.

Dodatna vrednost poznavanja ovih veština je upravo  činjenica da se nude u okviru celoživotnog obrazovanja, te da će polaznicima kurseva dati savremana znanja i kompetencije potrebne za analizu javnih politika u funkciji donošenja najboljih odluka za društvo.

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *