Kada se javljaju mikroorganizmi kod čoveka

Međunarodni tim stručnjaka je pronašao nedostatke u studijama koje sugerišu postojanje „fetalnog mikrobioma“ odnosno postojanje mikroorganizama kod čoveka pre rođenja. Grupa od 46 istraživača je jednoglasno pobila tvrdnju da se žive bakterije kod beba javljaju već u materici. 

Pretpostavka da je materica sterilna sredina i da bebe nakon rođenja razvijaju zajednicu crevnih bakterija i drugih mikroorganizama jedan je od utemeljenih principa imunologije i reproduktivne biologije. Nakon 2010. godine je objavljeno više studija koje su ovaj princip dovele u pitanje otkrivanjem bakterija u uzorcima placente i plodove vode. Sada su naučnici uspeli da dokažu da su uzorci bili kontaminirani. 

„Problem kod tih mikrobioma jeste da je koncentracija prisutnih bakterija bilo jako niska. Stoga se vrste koje su otkrivene u tragovima moraju pouzdano identifikovati i razlikovati od kontaminacije. Posebnu ulogu u ovakvim analizama imaju baze podataka i metode bioinformatike“, objašnjava Tomas Rataj sa Bečkog univerziteta, jedan od učesnika u istraživanju. „Pitanje kada i kako se razvija ljudski mikrobiom nakon rođenja ima trajan uticaj na kasniji život i zdravlje“, dodajte Rataj. 

Nova studija objavljena u stručnom časopisu „Nature“ razjasnila je naučnu kontroverzu koja ima dalekosežan uticaj na kliničku medicinu. 

 

Studija u časopisu „Nature“

 

Foto: © Christian Bowen

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *