Kako da napravite što bolju promociju na Fejsbuku

Najpoznatija društvena mreža nipošto nije više samo način da stupimo u kontakt sa starim i steknemo nove prijatelje. Dobra prezentacija na Fejsbuku postala je neminovnost za uspešne poslovne ljude. Jednostavno, ova društvena mreža postala je moćno marketinško oružje. Mnogi brendovi, čak, daju prednost svojoj Fejsbuk stranici, u odnosu na web-stranicu, poklanjajući joj mnogo više pažnje i redovno je ažurirajući.

Ovo su neki saveti kako da što bolje promovišete svoj posao putem Fejsbuka:

1. Imajte odvojene naloge

Može se učiniti da je najlakše i najisplativije da vežete poslovni i privatni nalog. Ipak, uprkos tome što već imate gotovu „bazu“ prijatelja, ovo je prilično neprofesionalno. Vaše privatne fotografije ne treba da stoje na poslovnom nalogu. A, prijatelje možete pozvati da „lajkuju“ vašu poslovnu stranu, pa ko želi… Takođe, možete regularno „šerovati“ i nove „postove“ s vašeg poslovnog naloga, čime će i vaši prijatelji koji nisu „lajkovali“ tu stranu, biti upoznati s najnovijim dešavanjima na njoj.

2. Napravite grupu

Nekada je bilo lakše praviti poslovne stranice za promociju brenda. Trenutno, međutim, Fejsbuk-algoritam daje prioritet porukama koje se objave u grupi. Takve grupe vam, takođe, omogućavaju interakciju sa postojećim i potencijalnim klijentima, na dublji i svrsishodniji način. Međutim, „moderiranje grupe“ može da postane prilično zahtevno kad ona postane dovoljno velika, pa je potrebno i o tome voditi dovoljno računa i imati odgovorne „admine“.

3. Napravite plan objavljivanja postova

Uvek je dobro da osmislite kada ćete i šta objaviti. Ako ste u stanju, napravite plan za sve dane u sedmici, pa čak i u mesecu. Naravno, ukoliko se ukaže prilika, možete objaviti i „vanredne“ postove, kao što su „memei“ ili praćenje aktuelnih dešavanja… Ipak, potrebno je da većina postova bude unapred planirana. Takođe, vodite računa da vam se u postu ne potkrade neka gramatička ili logička greška. Iako ste unapred zakazali objavljivanje nekog posta, potrebno je da ga neposredno pred „puštanje“ proverite još jednom, da biste izbegli eventualne loše komentare ako ste napravili neku „grešku u koracima“…

4. Uvek obavite istraživanje 

Fejsbuk vam omogućava da pristupite potencijalnim klijentima na mnogo „prisniji“ način. Možete podeliti post na njihovoj stranici ili odgovoriti na neki od njihovih komentara. Možete biti u iskušenju da im pošaljete lični mejl, ali treba da se oduprete toj želji. Ostanite „pablik“, ali ne kontaktirajte ljude na privatnom nivou. Jer, takva privatna poruka može biti poslana u neodgovarajući folder, a samim tim i nikad viđena. Neki ljudi se mogu i uvrediti na preveliku „prisnost“, koju takve poruke mogu da simbolišu. Postujte obazrivo na njihovom profilu, s ciljem da im pomognete u nekoj nedoumici. Ukoliko se „sprijateljite“ i na ličnim profilima, možete ih kontaktirati i u „inboks“…

5. Potaknite interaktivnost

Mnogi brendovi čini grešku „jureći“ lajkove. To što će vas neko „lajkovati“ ne znači i da ćete od samog njegovog postupka imati koristi. Lajkovi se mogu i kupiti. To vam nije potrebno. Želite da se oni koji će vas lajkovati aktivno uključe u problematiku postova koje postavite, da stupe u interakciju sa vama! Neka vaši postovi pozivaju na komentare, tako što će biti u formi postavljenog pitanja. Iako lajkovi koriste vašem pozicioniranju u algoritmu, oni ne čine da se poboljša prodaja vašeg proizvoda. I, ne zaboravite, korisnici bolje reaguju na slike, a fejsbuk-algoritam favorizuje video-sadržaj. Bilo bi idealno da napravite svoj video-materijal, umesto da postujete ono što već može da se pronađe na netu!

6. Postavite informativne sadržaje, a ne pozive da vam se jave klijenti

Cilj marketinga na društvenim medijima nije samo promocija konkretne poslovne ponude, već i stvaranje pozitivnog odnosa sa klijentima. Postavljajte i „laganije“ sadržaje i savete, koji bi mogli da interesuju vaše klijente, ne trudeći se da ih tako navedete na kupovinu vaše usluge. Izbegavajte agresivne prodajne taktike koje mogu da budu uvredljive ili dosadne. Saznajte šta zaista interesuje one koji posećuju vašu stranu i ponudite im sadržaje koji će ih privlačiti da se „vrate“…

7. Ponudite emitovanje materijala – uživo

Fejsbuk vam čak pruža priliku da u realnom vremenu, kroz emitovanje uživo promotivnih događaja, doprete do ciljane publike. Postavite informaciju o takvim događajima unapred, tako da se oni koje zanima takva problematika mogu pripremiti i isplanirati vreme. Ponudite kratak sadržaj onoga šta će biti prikazano, da biste privukli sve one koje ta tematika zanima. A, nakon svega, kad snimite događaj – postavite ga na svoju stranicu, jer će poslužiti kao vredan marketinški alat u narednom, dužem, vremenskom periodu.

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *