Kako da zavolite nauku?

Od 10. novembra, na kanalu RTS Nauka, tajne iz sveta nauke zajedno sa vama otkrivaće novinari najmlađe redakcije u Radio-televiziji Srbije – u emisiji RTS Lab.

Na Međunarodni dan nauke, RTS pokreće novi projekat na kanalu RTS Nauka, emisiju RTS Lab, koja će se premijerno prikazivati svakog radnog dana u 11h.. Ovo je svojevrsna misija Radio-televizije Srbije, pokušaj Javnog servisa da na razumljiv, prijemčiv, ali i zabavan način svim generacijama predstavi i učini dostupnim i najozbiljnije naučne projekte.

Pojednostavljenje nauke u medijskom predstavljanju je nešto čemu se naučnici beskompromisno protive. RTS Lab upravo traga za formulom kojom će i naučnici i ljubitelji nauke i naučnih vesti biti zadovoljni.

Tokom prve nedelje emitovanja, u studiju RTS Laba razgovaraćemo sa članovima Srpske akademije nauka i umetnosti, akademicima Zoranom Petrovićem, fizičarem, i Zoranom Paunovićem, esejistom i prevodiocem. U Centru za promociju nauke odlično znaju koliko je nauka zaista zastupljena u medijima i zbog čega je važna popularizacija nauke u društvu. Detalje ćemo saznati od Ivana Umeljića, naučnog novinara iz CPN-a.

Urednika srpskog izdanja časopisa Nacionalna geografija, Igora Rila, takođe, čekamo u RTS Labu, od njega ćemo čuti najlepše priče o prirodnim lepotama čitave planete,a najlepše priče iz Srbije stići će iz Prirodnjačkog muzeja, zajedno sa slepim mišem – u studiju!

Moć žene u nauci je dokazana, ali o statusu žene naučnika u svetu i kod nas još uvek se vodi polemika. Iz Perta, iz daleke Australije, pozdraviće vas dr Кatarina Miljković, članica najnovije misije NASA koja proučava Mars.

Dva naučna instituta od nacionalnog značaja – „Vinča“ i „Mihajlo Pupin“ – vode žene – dr Snežana Pajović i prof. dr Sanja Vraneš. Obe su sa zadovoljstvom prihvatile da budu sagovornice ovog mladog novinarskog tima.

Gost emisije RTS Lab biće i profesor Jurij Baturin. Leteo je dva puta u svemir, član je Ruske akademije nauka, bio je pomoćnik predsednika Ruske Federacije, nosilac je medalje Heroj Rusije, njegov lik nalazi se na poštanskoj marki Кazahstana. Studirao je astrofiziku, a doktorirao je na Pravnom fakultetu u Moskvi. Sada predaje naučno novinarstvo na Univerzitetu Lomonosov u Moskvi.

Ukoliko iz nekog razloga propustite premijerno emitovanje, sve emisije RTS Lab reprizno možete pogledati tokom vikenda, a na platformi RTS Planeta, na kanalu RTS Nauka, dostupne su za vas u svakom trenutku.

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *