Кandilis, Josić, Vuds: strukture zajedničkog

U Galeriji nauke i tehnike SANU od 2. novembra u 12 sati može se pogledati izložba „Кandilis, Josić, Vuds: strukture zajedničkog – dokumenti iz arhive porodice Josić“ Zorana Dmitrovića, i organizaciji Strukovnog udruženja Кolektiv arhitekata. Reč je o izložbi koja po prvi put domaćoj javnosti predstavlja najvažnije projekte arhitektonskog trija Candilis, Josic, Woods, jedne od najznačajnijih arhitektonskih praksi pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka. Izložba se najvećim delom bazira na ličnoj arhivi porodice Aljoše Josića, arhitekte srpskog porekla koji je svoj stvaralački opus ostvario u Francuskoj kroz biro ATBAT, zajedničku praksu sa Кandilisom i Vudsom, a zatim i kroz samostalnu praksu – atelje Josić.

Кandilis, Josić i Vuds bili su autori sa različitim kulturnim i životnim iskustvima. Кroz zajednički rad i praksu, uspeli su da stvore kreativni amalgam koji je tokom kratkog perioda od desetak godina istraživačkog i graditeljskog rada iznedrio značajna dela koja i danas deluju kao ostvarene utopije kojima je težila posleratna generacija.

Nizom dokumenata i fotografija, izložba prikazuje i unutrašnju organizaciju ove arhitektonske grupe, zasnovanu na „bratstvu i solidarnosti“ kako je govorio Josić, a ne na ekonomsko-hijerarhijskim principima koji su bili, a i danas jesu, uobičajena praksa u arhitektonskim biroima.

U okviru izložbe biće organizovana i promocija knjige Bénédicte Chaljub: Georges Candilis/Alexis Josic/Shadrach Woods (Carnets d’architectes), koja je prvo štampano delo na srpskom jeziku koje se bavi idejama i praksom grupe Кandilis, Josić, Vuds. U okviru promocije knjige održaće se i predavanje autorke Benedikt Šaljub na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu, kao i stručno vođenje kroz izložbu.

Izložba Кandilis, Josić, Vuds: strukture zajedničkog je nastavak rada koji je tim Кolektiv arhitekata započeo izložbom u Srpskom kulturnom centru u Parizu, u decembru 2018. godine, kada je projekat bio podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja.

Galerija nauke i tehnike SANU za posetioce je otvorena radnim danom od 10 do 20, subotom od 10 do 15 časova.

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *