Karmen, jedna tragedija

U utorak, 15. septembra (20.30) u dvorištu slikarnice Narodnog pozorišta na Gundulićevom vencu, održaće se prva predstava na otvorenoj sceni „Radionica“.

Najpoznatiju Bizeovu operu u modernoj verziji „Кarmen, jedna tragedija“ Narodno pozorište će ostvariti u saradnji sa „Rosi festivalom“, a povodom obeležavanja Evropskog dana jevrejske kulture. Predstavu je režirala Ana Grigorović, dirigent je Stefan Zekić.

U produkciji učestvuju mladi ali afirmisani kreativni tim saradnika i izvođača, koje domaća publika već prepoznaje – Nataša Rašić (Кarmen), Stevan Кaranac/ Marko Živković (Hoze), Vuk Zekić/ Luka Jozić (Eskamiljo), Кatarina Radovanović (Mikaela), Nemanja Stamatović (Lilas Pastja), Đorđe Živadinović Grgur (Garsija) i Pavle Žarkov (Zuniga).
„Кarmen, jedna tragedija“ pokazuje pravac u kojem se opera razvija, postavljajući pred publiku delo značajno izmenjeno, a da nije izgubilo ništa od svoje prepoznatljivosti i autentičnosti.
Produkcija Rosi festa u fokus stavlja socijalno pitanje života Roma i migranata u sistemu evropskih zemalja, koje u sklopu migrantske krize 2015-2019. godine se suočavaju sa različitim oblicima diskriminacije. Sloboda o kojoj peva Кarmen, prva operska romska heroina, ista je sloboda koju potražuju ugrožene socijalne grupe – na pravo kretanja, na pravo rada i naposletku na pravo slobodne ljubavi.

Ovakav koncept, kao i sama adaptacija opere, do sada nije izvođena u Srbiji. Društveno angažovana opera izvan okvira pozorišne sale je jedinstvena prilika da se operskoj publici predstavi nova forma umetničkog istraživanja i svetskog trenda, koji konačno dolazi i kod nas.

Ulaznice po ceni od 500 dinara mogu da se kupe na biletarnici Narodnog pozorišta u Beogradu.

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *