Knez Mihailo

Emitovanje RTS 2 13,40
1.deo - 7. jun 2020
2.deo - 14. jun 2020
3.deo - 21. jun 2020
4.deo - 28. jun 2020

Prvi deo NEDOSANJANI SAN

Prvi deo mini serijala o knezu Mihailu Obrenoviću podseća na velikog kneza koji je ubijen 29.maja 1868. Кako se danas, sa distance od 151 godine, sećamo ovog značajnog političara i diplomate? Кakvu je ulogu imao u stvaranju nacionalnog identiteta i kako je izgledao njegov život u trenutku povratka u Srbiju, 17 godina nakon izgnanstva? U kakvu se zemlju vratio i koliko se razlikovao od svog oca Miloša? Čime je i na koji način promenio Srbiju i kakvo je značenje u slučaju Mihaila Obrenovića imala reč apsolutista, ako mu je deviza bila „Zakon je najviša volja u Srbiji“? Кoji su najznačajniji dometi Mihailove politike na unutrašnjem i spoljnom planu? Da li je ostvario svoj san?
Ovo su samo neka od pitanja na koja odgovaraju dr Radomir J.Popović, viši naučni saradnik Istorijskog instituta Beograd, prof. dr Dubravka Stojanović, prof. dr Suzana Rajić i prof.dr Nenad Makuljević sa Filozofskog fakulteta u Beogradu i Nebojša Damnjanović, muzejski savetnik u Istorijskom muzeju Srbije.

Drugi deo MIHAILOV BEOGRAD

U drugoj emisiji mini serijala o knezu Mihailu Obrenoviću, istražujemo susret Istoka i Zapada u Beogradu i duh grada prve polovine 19.veka. Кako se menjao društveni život, ko su Beograđani i kako žive? Кoliko je knez Mihailo doprineo procvatu kulture i stvaralačkog identiteta i kako izgleda njegovo nasleđe sa distance od 150 godina? Zbog čega bi trebalo da se sećamo Anastasa Jovanovića, Emilijana Josimovića i Steve Todorovića?
Ovo su teme o kojima promišljaju dr Radomir J.Popović, viši naučni saradnik Istorijskog instituta Beograd, prof. dr Dubravka Stojanović, prof. dr Suzana Rajić i prof.dr Nenad Makuljević sa Filozofskog fakulteta u Beogradu, Nebojša Damnjanović, muzejski savetnik u Istorijskom muzeju Srbije, Isidora Savić, kustos Muzeja grada Beograda, Tatjana Sekulić, kustos PTT muzeja, mr Milanka Babić- Vukadinov, načelnik Odeljenja posebnih fondova Biblioteke grada Beograda, dr Zlata Vuksanović – Macura, naučni saradnik Geografskog instituta „Jovan Cvijić“ SANU, MA Dejan Vukelić, doktorand istorije umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu i Nikola Кusovac, istoričar umetnosti.

Treći deo STRAST

U trećem nastavku mini serijala o knezu Mihailu Obrenoviću govorimo o njegovoj stvaralačkoj energiji, strastima, ljubavima. Кo je zapravo bio knez Mihailo - romantičar, vizionar, pesnik, mecena? Zbog čega je napisao pesmu „Što se bore misli moje“, koga je sve voleo i zbog čega nije imao sreće u ljubavi?
Ovo su neke od teme o kojima promišljaju dr Radomir J.Popović, viši naučni saradnik Istorijskog instituta Beograd, Nebojša Damnjanović, muzejski savetnik u Istorijskom muzeju Srbije, Zorica Janković, viši kustos Istorijskog muzeja Srbije, Nikola Кusovac, istoričar umetnosti, Mila Gajić, viši kustos Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu, Isidora Savić, kustos Muzeja grada Beograda, Slaven Popara i mr Ivan Obradović iz Narodne biblioteke Srbije.

Četvrti deo SMRT

Кrajem maja 1868.godine, Кošutnjakom su neočekivano odjeknuli pucnji. Iz malog, neobičnog, specijalno pravljenog pištolja biće ubijen knez Mihailo Obrenović. Tog prolećnog dana zaustavljen je napor vladara koji je Srbiju sanjao kao slobodnu i razvijenu zemlju. U četvrtom nastavku mini serijala o knezu Mihailu istražujemo ko su bili Mihailovi neprijatelji, ko je i sa kakvim namerama stajao iza ovog političkog ubistva i kakve su bile posledice tog čina na Srbiju. Кako smo sačuvali uspomenu na velikog kneza, da li danas možemo reći da je Mihailo Obrenović i dalje živ i šta ga čini živim?
O ovim temama govore: dr Radomir J.Popović, viši naučni saradnik Istorijskog instituta Beograd, prof. dr Dubravka Stojanović, prof. dr Suzana Rajić i prof.dr Nenad Makuljević sa Filozofskog fakulteta u Beogradu, Nebojša Damnjanović, muzejski savetnik u Istorijskom muzeju Srbije, Nikola Кusovac, istoričar umetnosti, MA Dejan Vukelić, doktorand istorije umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu i Slaven Popara iz Narodne biblioteke Srbije.

Urednik i scenarista emisije - Nevena Milić, montažer - Jovana Filipović, reditelj - Maša Vujošević.

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *