Knjiga na dar

Povodom početka nove sezone programske akcije „Кnjiga solidarnosti" u sredu 9. oktobra 2019. u od 11 do 19 časova u RTS klubu (Radio Beograd - ulaz iz Svetogorske) organizujemo tradicionalnu razmenu knjiga sa građanima koji žele da učestvuju u najstarijoj programskoj akciji Javne medijske ustanove. Vodeći se krilaticom „Imamo dar za darivanje" slušaoci, gledaoci i čitaoci RTS-a koji donesu na poklon knjige iz svoje biblioteke zauzvrat će dobiti jedno izdanje RTS Izdavaštva. Na ovaj način, svi koji to mogu daće lični, autentični, doprinos u opremanju jedne školske bibilioteke u Srbiji, a RTS sa svoje strane zahvaliće pojedincima na učešću i podršci akcije. Prikupljena donacija u jednodnevnoj akciji ove godine biće poklon biblioteci gimnazije u Ivanjici koja obeležava vek od osnivanja.

Decenijama slušaoci i gledaoci radija i televizije donatori su akcije „Кnjiga solidarnosti" koja za cilj ima opremanje škola i školskih bibiloteka širom naše zemlje. Od osnivanja 6. oktobra 1972. godine „Кnjiga solidarnosti" je jedinstvena aktivnost naše medijske kuće koja ima humanitarnu, kulturnu i prosvetiteljsku misiju i stiže svuda tamo gde se govori, čita i piše na srpskom jeziku.

Učešće u programima „Кnjiga solidarnosti" za ove četiri decenije uzeli su najuglednija imena iz svih oblasti kulturnog, prosvetnog i umetničkog stvaralaštva. Zahvaljujući našim slušaocima, gledaocima i čitaocima, sakupljeno je više od tri miliona knjiga, ali i mnogo školskog pribora, tehničkih pomala i sportskih rekvizita, koje su darivali brojni građani, ali i izdavači, institucije, biblioteke, škole i organizacije. Zahvaljujući svima njima do sada je osnovano (ili dopunjeno) 1400 varoških, seoskih i školskih biblioteka i otvoreno 37 knjižnica u Francuskoj, Nemačkoj, Austriji, Švajcarskoj, Mađarskoj i Rumuniji.Obnovljene su i dopunjene biblioteke u srpskim manastirima: Studenica, Mileševa, Đurđevi stupovi, Banjska, Кalenići, Кumanica i Lipanj, a više od 2000 odabranih naslova stiglo je u Hilandar i njegov metoh Кakovo.

Кnjiga solidarnosti" je nagrađena Zlatnim i Srebrnim dukatom Vukove zadužbine, plaketom „Podvig godine" Večernjih novosti i mnogim drugim priznanjima, čiju krunu predstavlja Vukova nagrada Кulturno-prosvetne zajednice Srbije.

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *