Kočenje kao ušteda energije

Ono što je 2018. godine počelo kao pilot projekat sada služi osvetljavanju metro stanica i uštedi energije. U Beču vozovi metroa štede energiju putem kočenja. Godišnje se uštedi do četiri gigvat sata struje što odgovara prosečnoj potrošnji 800 bečkih domaćinstava, a istovremeno smanjuje emisiju ugljen-dioksida za 600 tona.

Četvrti energetski sistem kočenja je pušten u pogon u aprilu 2022. godine, a planirano je otvaranje još jednog sistema do kraja godine. Svaki put kada metro ulazi u stanicu prilikom kočenja se oslobađa energija. Veliki deo proizvedene energije se koristi za pokretanje drugih vozova. Ukoliko to nije moguće koristi se energetski sistem kočenja. Višak energije se uvodi u električnu mrežu gradskog saobraćajnog preduzeća „Bečke linije“, pa se zelena struja troši za liftove, pokretne stepenice i osvetljenje u metro stanicama.  

„Javni prevoz je neophodan na putu ka klimatski neutralnoj budućnosti. Ponuda javnog saobraćaja u Beču značajno doprinosi smanjenju ugljeničnog otiska u našem gradu. Bečke linije su opravdale svoju ulogu pionira u ekološkim inovacijama. Energetski sistemi kočenja pokazuju koliko je javni prevoz energetski efikasan“, izjavio je Peter Hanke, član gradskog veća zadužen za privredu i finansije. 

 

Foto:  © Manfred Helmer

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *