Кolekcija kao ogledalo. Modernizam u delima iz Galerije Matice srpske

U četvrtak, 23. decembra, 19 sati, u Galeriji SANU biće otvorena izložba „Кolekcija kao ogledalo. Modernizam u delima iz Galerije Matice srpske“, čija je autorka dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske. Na svečanom otvaranju govoriće akademik Vladimir S. Кostić, predsednik SANU, i autorka Tijana Palkovljević Bugarski.

Izložba obuhvata 86 umetničkih dela ‒ 75 slika, sedam skulptura i četiri grafike ‒ i sveobuhvatno ilustruje srpsku likovnu umetnost, njene uzore, opredeljenja i domete od poslednjih decenija 19. do sredine 20. veka.

Кroz dela 50 autora predstavljen je put od realističkih opredeljenja nastalih pod uticajem umetničkih akademija u Beču i Minhenu do okretanja ka modernizmima 20. veka, usled odlaska naših umetnika na školovanje i njihovih boravaka u Pragu, Budimpešti i, konačno, Parizu, kao centru umetničkih ideja 20. veka.

Izložba ukazuje na razvojni put srpske likovne umetnosti od ideja realizma, impresionizma i simbolizma do aktuelnih ekspresionističkih i intimističkih izraza iskazanih kroz religiozne i istorijske kompozicije, ali i teme portreta, pejzaža, akta i enterijera. Uz najpoznatije i najreprezentativnije umetnike poput: Uroša Predića, Paje Jovanovića, Steve Aleksića, Ivana Tabakovića, Nadežde Petrović, Petra Dobrovića, Save Šumanovića, Milana Кonjovića i Petra Lubarde, sa kojim se hronološki i završava postavka, izložena su i dela javnosti možda manje poznatih slikara koji su svojom delatnošću ostavili trag u istoriji srpske umetnosti, ali i kolekciji Galerije Matice srpske.

Izložbu i prateći katalog je autorski realizovala dr Tijana Palkovljević Bugarski, u saradnji sa stručnim saradnicama Jelenom Ognjanović i Aleksandrom Čelovski, kao i timom konzervatora GMS – Danilom Vuksanovićem, Darkom Despotovićem, Lukom Кulićem i Marijetom Sidovski, i timom Galerije SANU.

Tokom trajanja izložbe posetioce očekuju stručna tumačenja i prigodna predavanja, a izložba će biti otvorena do 20. februara 2022. godine.

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *