Koncert i promocija

U organizaciji Odbora za proučavanje nacionalnih manjina i ljudskih prava SANU i Srpskog instituta u Budimpešti, 26. i 27. maja u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti (SANU) biće priređena dva događaja koji imaju za cilj da osvetle rad Tihomira Vujičića na osvetljavanju tradicionalne muzike Srba i drugih Južnih Slovena u Mađarskoj. Najpre će, u četvrtak, 26. maja, u 18 sati, u Galeriji SANU biti održan koncert pod nazivom „Muzički zapisi Tihomira Vujičića”, u kojem učestvuju Ansambl Кolo (Tukulja), Branka Bašić, vokalna solistkinja (Budimpešta – Čip), Zoltan Sabo, etnograf, svirač na gajdama i tamburi (Budimpešta), Članovi Srpskog crkvenog pevačkog društva „Javor“ (Sentandreja), Članice Studijskog hora Muzikološkog instituta SANU i pevačka grupe Moba (Beograd).

Sledećeg dana, 27. maja, s početkom u 12 sati, u Svečanoj sali SANU biće predstavljeno prošireno, kritičko, trojezično izdanje (na mađarskom, srpskom i engleskom) zbirke „Muzičke tradicije Južnih Slovena u Mađarskoj” Tihomira Vujičića (1929–1975). Zbirka sadrži oko 400 notnih primera tradicionalnih vokalnih, instrumentalnih i vokalno-instrumentalnih melodija Srba i drugih Južnih Slovena u Mađarskoj, a u okviru tog korpusa i manji broj transkripcija narodnih melodija sa prostora nekadašnje Jugoslavije i iz drugih slovenskih zemalja. U okviru izdanja objavljeno je nekoliko propratnih tekstova i studija (P. Rihter, P. Lastić, J. Jovanović i D. Lajić Mihajlović), a među njima posebno značajan doprinos predstavlja prevedena studija samog Tihomira Vujičića, sada dostupna, pored mađarskog, i na srpskom i na engleskom jeziku. Zbirku prati multimedijalni internet prilog sa Vujičićevim terenskim i dokumentarnim audio-snimcima i vizuelnim ilustracijama: skeniranim arhivskim, uglavnom rukopisnim, a manjim delom štampanim materijalom iz Vujičićeve etnomuzikološke zaostavštine, i dokumentarnim fotografijama. Za svaki pojedini audio-zapis i ilustraciju dat je stručni i naučni, trojezični komentar urednica i saradnika na izdanju.

Zbirka je rezultat trogodišnjeg bilateralnog projekta međuakademijske saradnje između SANU i MAN (Istraživačkog centra za humanističke nauke), kao i saradnje na projektima Srpskog instituta u Budimpešti.

Promocija se može pratiti i u direktnom prenosu na zvaničnom sajtu SANU (https://www.sanu.ac.rs/direktan-prenos/).

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *