Konkurs za mlade talente BLACK BOX

Mikser Festival i Fakultet primenjenih umetnosti (FPU) u Beogradu pozivaju mlade autore da učestvuju na umetničkom konkursu BLACK BOX i do 1. oktobra dostave svoja konceptualna rešenja kao odgovore na aktuelnu ovogodišnju temu: SPOMENIK. 

“Poreklo reči „spomenik“ potiče od grčkog mnemosinona i latinskog moneo, monere, što znači „podsetiti“, „savetovati“ ili „upozoriti“, sugerišući da nam spomenik pomaže da razumemo prošlost i na taj način omogućava da sagledamo ono što dolazi u budućnosti.” Wikipedia

Kakvu budućnost najavljuje vaš Spomenik? Vreme ekološke, društvene, kulturne i ekonomske održivosti? Eru vrtoglavog ekonomskog progresa pojedinaca po cenu urušavanja kvaliteta života većine? Procvat svesti o ličnoj i kolektivnoj odgovornosti, kulturu transparentnosti? Korupcioni raj, kraljevstvo nekompetncije, nerazmrsiv matriks lažni i dezinformacija? Društvo pravičnosti, empatije, tolerancije, uključivanja i saradnje, poštovanja različitosti i raznolikosti? Eskalaciju diskrimacije po političkom, nacionalnom, rodnom, rasnom ili bilo kojem drugom osnovu? Civilizaciju oslonjenu na lokalne resurse, zajednicu sa dovoljno hrane za sve, sela i gradove sa jednakim pravima na zdravu okolinu, čist vazduh, vodu i tle? Nastavak nekontrolisane uzurpacije prirodnih resursa i javnih dobara? 

Da li je vaš spomenik megalomanskih razmera ili humanih dimenzija, anahronog ili savremenog izraza, napadno figuralan ili apstraktan, banalno realističan ili stilizovan, od skupocenih materijala ili efemeran? Da li izaziva strahopoštovanje, parališe posmatrača ili budi empatiju i poziva na interakciju? Otelotvoljuje li ljudsku glupost, želju za dominacijom, neukus, kič ili ga podižete idejama društvenog ozdravljenja i emancipacije? 

Konkursna rešenja treba da pruže neverbalni komentar na postojeće spomeničke prakse, da jasno izraze vrednosni sistem autora i preispitaju odnose autora i spomenika, spomenika i posmatrača, konflit ili saglasje spomenika i okruženja. 

Formular za prijave: formulari.mikser.rs/blackbox-2020

NAGRADE

Autori 10 najboljih radova po oceni žirija učestvovaće u dvodnevnoj radionici (ANTI)SPOMENIK u okviru eksperimentalnog izdanja Mikser festivala 2020 u Zornića kući u okolini Beograda, tokom kojeg će mapirati lokalitet i kreirati zajedničku instalaciju – manifest o/u prostoru na lokalitetu festivala. Odabrani autori imaće priliku da učestvuju u seriji razgovora sa eminentnim umetnicima i stručnjacima, poput Radoša Antonijevića i Marka Lađušića, koji se kritički bave temom spomenika i pitanjima kultrnog identiteta. 

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *