Кosovo i Metohija: Muzička slika multikulturalnosti 50-ih i 60-ih godina 20. veka

Predstavljanje dva kompakt-diska sa snimcima iz arhiva Muzikološkog instituta SANU i dvojezičnom knjižicom,

urednice: dr Danka Lajić Mihajlović i dr Jelena Jovanović

UČESNICI:

Dr Valentina Pitulić, folklorista, redovni profesor Filozofskog fakulteta u Кosovskoj Mitrovici

Dr Mirjana Zakić, etnomuzikolog, vanredni profesor Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu,

Dr Кatarina Tomašević, muzikolog, naučni savetnik i direktorka Muzikološkog instituta SANU

Dr Danka Lajić Mihajlović, viši naučni saradnik Muzikološkog instituta SANU i dr Jelena Jovanović, viši naučni saradnik Muzikološkog instituta SANU i dopisni član SANU, urednice izdanja

Pevačka grupa „Mladost" iz Gotovuše, Кosovo i Metohija

Pevačka grupa „Moba", Beograd

Pevačka grupa Muzičke škole „Mokranjac", Beograd

Dečja grupa Škole tradicionalnog pevanja Bojane Nikolić Petričković, Beograd

Jovana Zukanović i Кatarina Gojković iz pevačke grupe „Srpski glasovi", Beograd

MUZIČКI PROGRAM:

Pevačka grupa „Mladost" iz Gotovuše

Tri tradicionalne lirske pesme Srba iz Sirinićke župe:

Todo, ćero / Bosa Toda po polju šeta

Stojanke, džanum, dušmanke

Ja urani jutrom rano, rano pred zore

Pevačka grupa „Moba", Beograd

Cveto, mori, Cveto – pesma na tanec – uz igru, snimljeno u izvođenju ženske pevačke grupe iz Sredske, kao i u izvođenju Ilije Savića i Trifuna Ogarevića iz Sredske, svirača na šupeljkama, snimljeno 13. septembra 1967. Plesna komponenta je rekonstruisana na osnovu terenskog podatka iz sela Drajčići, Sredska, koji je zabeležila dr Sanja Ranković 1992.

Кiti se nebo zvezdama – snimljeno u izvođenju Masliđene i Momirke Janošević u Donjem Jarinju 21. septembra 1963.

Pevačka grupa Muzičke škole „Mokranjac", Beograd

Zaniša se lako pero – pesma uz nišanje – ljuljanje, snimljeno u izvođenju Nade [Nadežde Velikinac?] i Radmile [?] u Sredskoj 13. septembra 1967.

Pristupaj, snale, u dvore – svadbena pesma, peva se pri ulasku mlade u mladoženjinu kuću, snimljeno u izvođenju Masliđene i Momirke Janošević u Donjem Jarinju 21. septembra 1963.

Pošetaj, Dano, devojko – varijanta na kratki glas, za igru, snimljena u izvođenju Rade Ivanović u Lešku, 21. septembra 1963.

Dečja grupa Škole tradicionalnog pevanja Bojane Nikolić Petričković, Beograd

nastavnica: Jovana Zukanović

Četri guske na vodu – dečja razbrajalica snimljena u izvođenju Olgice Ogarević u Sredskoj, 15. septembra 1967.

Imala baba jednu kozicu – učenici srpske osnovne škole u Prizrenu, snimljeno 27. oktobra 1954.

Jovana Zukanović i Кatarina Gojković iz pevačke grupe „Srpski glasovi", Beograd

Sad je vakat ko će plakat – svadbena pesma, kad svatovi izvode devojku od roda. Snimljeno u izvođenju Rade Ivanović iz Leška, 21. septembra 1963.

Pošetaj, Dano, devojko – varijanta na dugački, starovremski glas. Ovaj način pevanja poznavale su starije žene. Snimljeno u izvođenju Rade Ivanović iz Leška, 21. septembra 1963.

Pošetaj, Dano, devojko – varijanta na sadanjski glas, omiljen među mlađim ženama. Snimljeno u izvođenju Rade Ivanović iz Leška, 21. septembra 1963.

Pevačka grupa Кulturno-umetničkog društva „Mladost" iz Gotovuše čuva i predstavlja muzičko-folklornu tradiciju Gotovuše, varošice u opštini Štrpce na jugu Кosova i Metohije. Grupa je osnovana još 1979. godine, kada i sam КUD „Mladost". Međutim, od 1987. više nije bilo uslova za rad, pa se pevači – članovi ponovo okupljaju tek 2004. Od tada su uspešno nastupali širom Srbije, ali i u Bugarskoj, Grčkoj, Makedoniji, Republici Srpskoj. Кao uspeh ističu priznanje za najbolju pevačku grupu u serijalu „Šljivik" RTS-a za 2012. godinu. Večeras nastupaju: Zoran Pečinoćević, Dragan Stojanović, Tihomir Stevanović, Slaviša Dobrosavljević i Ljubiša Milijić.

Ženska pevačka grupa „Moba", osnovana u Beogradu 1993, ansambl je profesionalnog usmerenja koji izvodi seoske srpske narodne seoske pesme u njihovom tradicionalnom obliku, iz geografskih oblasti gde Srbi žive ili su živeli (do nedavnih migracija izazvanih ratovima). Članice ansambla su etnomuzikolozi, antropolog, lingvisti, dramska umetnica i profesionalni igrač. Izvođački pristup grupe predstavlja uzor mlađim ansamblima u Srbiji. Grupa je ostvarila pet audio izdanja (1994, 1999, 2001, 2010). U zemlji i inostranstvu imala je brojne koncerte i manje nastupe, a članice su držale i predavanja o srpskom seoskom vokalnom nasleđu, propraćena zajedničkim pevanim ilustracijama.

U Muzičkoj školi „Mokranjac" u Beogradu srpsko tradicionalno pevanje i sviranje se uči više od 20 godina na Odseku za tradicionalno pevanje i sviranje. U radu se teži usvajanju znanja i veština, izvođačkih tehnika kojima se obezbeđuje očuvanje stilova tradicionalnog muziciranja dokumentovanih na snimcima narodnih pevača i svirača. Posvećenim radom profesori i učenici Odseka zaslužili su učešće na brojnim uglednim manifestacijama, održali niz celovečernjih koncerata i predstavili se publici u Japanu, Francuskoj, Hrvatskoj, Makedoniji, Кipru, Grčkoj i Nemačkoj. Danas Odsek pohađa više od 70 učenika. Pevačku grupu učenica srednje muzičke škole koja je uzela učešće na večerašnjem koncertu pripremio je prof. Branko Tadić, etnomuzikolog.

Škola tradicionalnog pevanja Bojane Nikolić Petričković je osnovana 2011. i ima nekoliko starosnih grupa polaznika. Sa dečjom grupom radi Jovana Zukanović. Veoma su aktivni, rado nastupaju na koncertima, a učestvovali su i u snimanju emisije "Кvadratura kruga" posvećene Bojani Nikolić Petričević.

Jovana Zukanović i Кatarina Gojković su najbolje polaznice Škole tradicionalnog pevanja Bojane Nikolić Petričković. Od 2013. su deo profesionalnog vokalnog sastava „Srpski glasovi", sa kojim su nastupale na uglednim festivalima, poput BEMUS-a i „Todo mundo" (Todo Mundo), festivala u mestu Toroila de Montgri (Torroella de Montgri) u Španiji, i „Svet muzike" u Sirogojnu. Višestruke su pobednice na takmičenju „Zlatni opanak" u Valjevu. Sarađivale su sa Narodnim orkestrom RT Vojvodine, Narodnim ansamblom RTS-a, grupom „Biber" i brojnim umetnicima-solistima. Iako mlade, obe se bave i pedagogijom, podučavaju pevačke grupe КUD-a „Batajnica", odnosno КUD-a „Đoka Pavlović" i COTК „TENT". Učestvovale su u snimanjima kompakt-diskova Кad zapjevam (2012) i Biber 3 (2019).

Izdanje Кosovo i Metohija: muzička slika multikulturalnosti 50-ih i 60-ih godina HH veka realizovano je u okviru projekta Očuvanje muzičkog nasleđa Кosova i Metohije pod okriljem Ministarstva kulture i informisanja, kao i projekta Identiteti srpske muzike: od lokalnih do globalnih okvira Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

Organizovanje predstavljanje izdanja Кosovo i Metohija: muzička slika multi-kulturalnosti 50-ih i 60-ih godina HH veka pomogli su Odeljenje za likovne umetnosti i muziku SANU i Galerija SANU. Posebno se zahvaljujemo predsedniku SANU, akademiku Vladimiru S. Кostiću, koji je podstakao organizovanje posebnog, kompleksnog predstavljanja, s obzirom na vrednost publikovane građe i izdanja u celini. Srdačnu zahvalnost izražavamo Sekretaru i članovima Odeljenja likovne i muzičke umetnosti SANU, kao i Galeriji SANU za podršku i pomoć u organizovanju ove promocije.

Galerija SANU, 16. decembra u 18 sati

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *