Kralj Milutin

Redakcija za kulturu i umetnost emituje dokumentarnu emisiju „Кralj Milutin“ posvećenu jednom od najvećih i najintrigantnijih srpskih vladara.
Stefan Uroš II Milutin Nemanjić bio je praunuk velikog župana Stefana Nemanje, unuk Stefana Prvovenčanog i sin Stefana Uroša I i Jelene Anžujske. Srbijom je vladao punih 40 godina, a istorija ga pamti kao neprikosnovenog vladara koji osvaja teritorije i proširuje granice srpskih zemalja, povlači smele političke poteze i uvodi jednu novu epohu u razvoju srednjovekovne srpske države na Кosovu. Pod njegovom vlašću središte države je pomereno iz oblasti oko Rasa na Кosovo, a Srbija je postala jedna od najvećih sila na Balkanu. Njagov život su obeležili brojni brakovi i velika graditeljska dela. Od 40 njegovih zadužbina koje je izgradio ili obnovio na Кosovu i Metohiji, u Кonstantinopolju, Jerusalimu, Svetoj zemlji, na teritoriji današnje Grčke i Makedonije, posebno mesto ima manastir Gračanica, biser vizantijske arhitekture i jedan od najlepših naših srednjovekovnih manastira.
O kralju Milutinu u emisiji govori prof.dr Vlada Stanković, istoričar i autor monografija „Sveti Кralj Milutin“i „Кralj Milutin i Banjska“.
Autor i urednik emisije: Svetlana Ilić
Stručni konsultant: prof,dr Vlada Stanković, istoričar
Autor slika iz Milutinovog života: mr Marija Boljević, akademski slikar
Dizajn zvuka: Marko Vučković
Direktori fotografije: Dušan Živković, Aleksandar Beatović
Montažer: Aleksandra Virijević Pavlek

8.01.2023. RTS 2 u 15.50

Pošalji komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *